Het overheidstekort van de Verenigde Staten is in de eerste helft van dit boekjaar gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag bekend.
De uitgaven van de overheid waren in de periode van oktober tot en met maart 439,5 miljard dollar (416 miljard euro) groter dan de inkomsten. De eerste helft van het vorige boekjaar leverde een tekort op van 413,3 miljard dollar.
Inkomsten hoog, maar uitgaven nog hoger
Dankzij toenemende belastingopbrengsten namen de inkomsten van de overheid toe tot het hoogste niveau in jaren. Vooral in maart liepen de uitgaven echter nog sterker op, waardoor het gat op de begroting groeide.
De afgelopen twee jaar verbeterden de Amerikaanse overheidsfinanciën in hoog tempo, vooral dankzij het sterke herstel van de economie. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde maandag echter dat verdere winst de komende tijd veel lastiger te boeken is.
‘Weinig hervormingen door verkiezingen’
Het ratingbureau verwacht dat de Democraten en Republikeinen in de aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen maar weinig vooruitgang zullen boeken in de hervorming van de Amerikaanse economie. Zonder nieuwe maatregelen zal het overheidstekort volgens Fitch vanaf 2018 weer groeien.
Fitch handhaafde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de VS, die daardoor in de hoogst mogelijke categorie (AAA) blijft. De kredietbeoordelaar wees er wel op dat er in het najaar weer onrust kan ontstaan over de noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.
In de afgelopen jaren liepen de spanningen rond dat besluit hoog op, waardoor 's werelds grootste economie als wanbetaler te boek dreigde te komen staan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl