De lasten gaan volgend jaar waarschijnlijk met circa 0,5 miljard euro omlaag en er komt ook 50 miljoen extra voor defensie, later oplopend naar 100 miljoen.
Dat verwachten ingewijden op basis van het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en bevriende oppositie dat maandag is begonnen. Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) spraken met de fractieleiders van PvdA en VVD en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.
Optimisme bij de uitgang
Na afloop heerste er optimisme. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft ,,goede hoop” dat de partijen eruit komen. Ook de anderen waren positief. Vrijdag gaan de gesprekken verder, dan met de fractiespecialisten. De nieuwe maatregelen worden op Prinsjesdag officieel gepresenteerd.
Het kabinet besloot eerder al de lasten voor de hogere inkomens met een half miljard te verlagen in 2015. Alle vijf partijen willen dat er ook geld beschikbaar komt om de koopkracht van de lagere en middeninkomens op te vijzelen. Dat is ook goed voor de werkgelegenheid.
D66 bezorgd om middeninkomens
Het kabinet lijkt in te zetten op maximaal een half miljard. D66 is er nog niet van overtuigd dat dat voldoende is. Partijleider Alexander Pechtold zei maandag bezorgd te zijn over de middeninkomens. Volgens hem hebben VVD en PvdA te weinig aandacht voor die groep, die ,,tussen wal en schip” dreigt te vallen.
Alle partijen zijn het er ook over eens dat er iets extra's moet gebeuren voor defensie. De gebeurtenissen in Oekraïne en Irak van de laatste weken hebben nog eens duidelijk gemaakt dat de trend van bezuinigen op dat beleidsterrein gestopt moet worden, onderstreepten vooral Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).
Niet veel geld voor extra wensen
Er zijn nog wat kleinere wensen op andere beleidsterreinen, maar volgens Dijsselbloem is dat lijstje ,,zeer beperkt''. De bewindsman onderstreepte ook dat de financiële ruimte niet toestaat dat er volgend jaar veel extra uitgaven komen.
Voor het betalen van de begrotingswensen kan eventueel geput worden uit een extra bedrag voor ontwikkelingssamenwerking van 600 miljoen dat in het voorjaar opzij werd gezet. Het budget hiervoor valt hoger uit doordat de economie als gevolg van een andere berekeningsmethode extra toeneemt. Vooral ChristenUnie en SGP willen echter dat er ook meer geld komt voor onder meer noodhulp.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl