Het economisch beeld van Nederland was in september nog altijd negatief. Het beeld is in de afgelopen vijf maanden niet verbeterd of verslechterd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS baseert zich daarbij op een analyse van dertien economische indicatoren, zoals het aantal faillissementen en het consumentenvertrouwen. Tien van de dertien indicatoren presteerden slechter dan gemiddeld. Het CBS kijkt per indicator naar de meest recente meting.

Zie in de CBS-grafiek hieronder de trend van september in een meerjarig beeld.

CBS

Consumentenvertrouwen in de lift

Om te beginnen met het consumenten- en producentenvertrouwen. Deze indicatoren waren in september verbeterd ten opzichte van september, maar lagen nog altijd onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Consumenten en producenten waren in september minder negatief dan in augustus. Consumenten- en producentenvertrouwen lagen wel onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

De consumptie van huishoudens groeide daarnaast in juli met ruim 1 procent ten opzichte van juli 2023. Ook werden er ruim 2 procent meer goederen geëxporteerd. Er werden meer voedings- en chemische producten geëxporteerd, maar er werd minder in huizen en vliegtuigen geïnvesteerd.

De productie van de Nederlandse industrie viel in juli dan weer ruim 4 procent lager uit dan in dezelfde maand in 2023. De productie daalde met ruim 1 procent ten opzichte van juni. In de twaalf maanden ervoor kromp de productie ook telkens op jaarbasis.

Minder bedrijven op de fles

Qua faillissementen is er dan weer een lichtpuntje op te merken: in augustus gingen er 71 minder bedrijven failliet dan in juli.

Wie een huis wilde kopen in augustus, betaalde daar ruim 11 procent meer voor dan in augustus 2023. Het ging om de grootste stijging in twee jaar. Ook stegen de prijzen met ruim 1 procent ten opzichte van juli dit jaar.

De handen gingen in het tweede kwartaal wel uit de mouwen in Nederland. Zowel werknemers als zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal ruim 3,7 miljard uur, wat neerkomt op 0,4 procent meer dan een kwartaal eerder.

Meer werklozen in Nederland

In de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen daarentegen met zo'n 2.000 per maand tot 374.000 in augustus. Het werkloosheidspercentage kwam daarmee uit op 3,7 procent, een lichte stijging.

Er stonden 401.000 vacatures open tegen het einde van het tweede kwartaal, wat er bijna 10.000 minder waren dan een kwartaal eerder. Al twee jaar lang daalt het aantal vacatures over de gehele linie. Toch was de omzet van de uitzendbranche in het tweede kwartaal ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder.

Tot slot het bruto binnenlands product (bbp): dat steeg in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit komt door een hogere goederenexport vanwege een groei van de industrie, meer investeringen en een hogere overheidsconsumptie.

LEES OOK: Zo sterk verschilt de economische groei per regio in Nederland: Groot-Amsterdam in de lift, industrieregio’s krimpen