Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de regeling voor loonkostencompensatie als gevolg van omzetverlies zien in totaal een omzetverlies van zo’n 45 miljard euro.
ABN Amro heeft becijferd dat de grootste omzetverliezen in de groothandel en industrie worden geleden.
Uit data van het UWV en het CPB blijkt dat het aantal vacatures en het aantal gewerkte uren fors is gedaald door de coronacrisis.
Bedrijven hebben in totaal ongeveer 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven, via de NOW-regeling. Dat meldt ABN AMRO op basis van een eigen berekening. Groothandels, winkels en industriële bedrijven draaien het meeste omzetverlies als gevolg van de coronacrisis.
De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.
Groothandels, die op grote schaal te maken hebben met vraaguitval, vragen het meeste geld aan via de NOW-regeling. Zij hebben een omzetverlies van zo’n 16 miljard.
Industriële bedrijven hebben te kampen met een omzetverlies van ongeveer 10 miljard. Winkeliers hebben een terugval van 6 miljard euro en transportbedrijven naar schatting 4 miljard. Voor horecabedrijven vertegenwoordigen de aanvragen 4,5 miljard euro aan omzetverlies, aldus ABN AMRO.
Vorige week maakte uitkeringsinstantie UWV bekend dat ruim 121.000 bedrijven al een NOW-aanvraag deden. Die bedrijven hebben aangegeven dat zij gemiddeld circa 70 procent minder omzet draaien van maart tot juli. Bij de bedrijven werken in totaal bijna 2 miljoen mensen.
Het UWV heeft inmiddels 2 miljard euro uitgekeerd aan werkgevers om een deel van hun loonkosten op te vangen.
Banken ondersteunen bedrijven met €11 miljard
De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis bedraagt inmiddels zo'n 11 miljard euro. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) worden bijna 143.000 bedrijven bijgestaan, bijvoorbeeld door die uitstel van aflossingsverplichtingen te geven en leningen te verstrekken om deze moeilijke periode door te komen.
Het steunbedrag loopt gestaag op. Twee weken terug ging het nog om 7 miljard euro, en twee weken daarvoor om 5,4 miljard euro. Ook het aantal bedrijven dat wordt geholpen groeit duidelijk. Dit waren er bij de vorige peiling nog ruim 111.000.
Inmiddels hebben bijna 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, goed voor 2,8 miljard euro. Daarnaast hebben banken bijna 14.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 8,6 miljard euro.
Meer dan 3000 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, hoofdzakelijk via de zogeheten BMKB-regeling voor het midden- en kleinbedrijf.
60.000 vacatures minder in 3 maanden
Het aantal openstaande vacatures is als gevolg van de coronacrisis fors gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdwenen in drie maanden tijd ruim 60.000 vacatures. Daarmee was sprake van de grootste daling ooit gemeten en ook van de eerste daling in zeven jaar tijd.
De sterkste afname tot nu toe werd gemeten tijdens de financiële crisis. In het vierde kwartaal van 2008 nam het aantal openstaande vacatures met 49.000 af. Het kwartaal erop ging het om een daling met 44.000.
Met name in de detailhandel en horeca vervielen veel vacatures. In de handel werden de meeste vacatures vervuld. Het gemiddelde aantal banen groeide met 23.000. Dat aantal was volgens het CBS aanzienlijk minder dan in de voorgaande kwartalen.
13% minder gewerkte uren
Het aantal gewerkte uren in Nederland is "historisch sterk" gedaald sinds het begin van de contactbeperkende maatregelen vanwege het nieuwe coronavirus. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) werden er eind maart gemiddeld 13 procent minder uren per week gewerkt dan begin maart. Door de intelligente lockdown was de terugval in het aantal gewerkte uren groter dan in voorgaande recessies.
Vooral in de sectoren horeca, detailhandel, vervoer en cultuur daalde het aantal gewerkte uren sterk. Verder blijkt dat de daling bij zelfstandigen, die oververtegenwoordigd zijn in deze sectoren, sterker was dan bij werknemers. Ook daalde het aantal gewerkte uren van vrouwen meer dan dat van mannen, constateert het CPB, dat daarnaast opmerkt dat de daling in gewerkte uren in april weer is gestabiliseerd.