- Sinds begin juli heeft uitkeringsinstantie UWV bijna anderhalf miljard euro aan coronasteun uitgekeerd via de NOW-regeling.
- Via de eerste NOW-regeling werd tot eind juni nog voor 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers.
- Het FD meldt dat een aantal bedrijven de aanvraag verkeerd heeft ingevuld en de ontvangen voorschotten mogelijk terug moeten betalen.
Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds begin juli bijna 1,5 miljard euro aan coronasteun uitgekeerd. In totaal deden 45.182 werkgevers een aanvraag voor loonsubsidies via de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) 2.0. Inmiddels hebben 40.506 van hen een voorschot ontvangen. Het kabinet hoopt met de noodregeling te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.
Met de NOW-regeling kunnen werkgevers, die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, tot 90 procent van de loonkosten voor hun werknemer ontvangen.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september.
De werkgevers die een aanvraag indienden, hebben samen 791.505 mensen in dienst. In doorsnee valt de omzet van deze bedrijven in crisistijd 53 procent lager uit.
Het aantal aanvragen voor NOW 2.0 is aanzienlijk lager dan voor de eerste NOW-regeling. Een enquête door UWV wijst uit dat een deel van de werkgevers wacht met een mogelijke aanvraag tot ze een duidelijker beeld van hun omzetverlies hebben. Werkgevers hebben voor de aanvraag nog een week de tijd.
Via de eerste NOW-regeling werd tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers.
Verkeerd ingevulde aanvragen
Uitkeringsinstantie UWV en het ministerie van Sociale Zaken zijn in overleg over de regelgeving ten aanzien van verkeerd ingevulde NOW-aanvragen, zegt een woordvoerder van het UWV naar aanleiding van berichtgeving van Het Financieele Dagblad.
Accountants waarschuwen in die krant dat bedrijven onbewust fouten hebben gemaakt die duur kunnen uitpakken.
Volgens de boekhouders gaat het vooral om onderdelen van grotere concerns, zoals dochterbedrijven of werkmaatschappijen. Voor dat soort ondernemingen gelden aparte regels voor de aanvraag van de subsidie waar eerst onduidelijk over bestond. Dat kan ertoe leiden dat bedrijven het voorschot dat ze hebben gekregen op de NOW moeten terugbetalen wanneer de coronasteun verkeerd is aangevraagd.
Volgens een woordvoerder van het UWV is de uitkeringsinstantie op de hoogte van het probleem en wordt er overleg gevoerd met het ministerie van Sociale Zaken.
De noodsteun was bedoeld voor bedrijven die hun omzet met meer dan 20 procent zagen terugvallen door de uitbraak van het coronavirus. Ze konden, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. In oktober begint het UWV met de definitieve vaststelling.
Bedrijven moesten bij de aanvraag van de NOW inschatten met hoeveel procent hun omzet zou dalen. Als dat achteraf minder blijkt te zijn geweest dan gedacht, moeten ze mogelijk geld terugbetalen. Ondernemingen waarvan de aanvraag werd goedgekeurd kregen 80 procent van de subsidie als voorschot.