Het Nederlandse bedrijfsleven is voor het eerst in vele jaren weer meer CO2 gaan uitstoten. Bedrijven in het Europese emissiehandelssysteem stootten afgelopen jaar liefst 1,8 miljoen ton CO2 meer uit dan in 2023.

Het gaat om een stijging van 2,9 procent, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Emissieautoriteit. Dat is opvallend, aangezien de voorgaande zeven jaar – met uitzondering van het eerste covid-jaar – juist sprake was van een forse afname, zoals hieronder te zien.

De CO2-uitstoot van Nederlandse bedrijven sinds 2013.
De CO2-uitstoot van Nederlandse bedrijven sinds 2013.
Nederlandse Emissieautoriteit

Forse toename uitstoot luchtvaart

In de luchtvaart stootten Nederlandse bedrijven procentueel gezien het meeste uit. Deze uitstoot nam binnen de EU toe met 17 procent tot 3,1 miljoen ton CO2. Het betreft de hoogste uitstoot van de luchtvaart ooit. Ook al gebruikten luchtvaartbedrijven meer biobrandstoffen, met 1,4 procent van de uitstoot is dat onvoldoende om de toename aan vluchten CO2-technisch te compenseren.

Ook de uitstoot van de industrie steeg, met 1,2 miljoen ton CO2. Dat komt met name doordat Tata Steel weer meer is gaan uitstoten nadat het bedrijf in 2023 relatief weinig uitstoot had vanwege onderhoud aan diens hoogoven.

Olieraffinaderijen hebben iets minder uitgestoten en de chemische industrie iets meer. In de chemie is sprake van een voorzichtig herstel van de productie na twee jaar krimp door de gascrisis.

Opvallend is wel dat de uitstoot van de energiesector afgelopen jaar vrijwel gelijk was aan die van 2023, terwijl die in eerdere jaren de bakermat van de uitstootdaling was. Deels komt dat doordat er eind vorig jaar veel bewolking was en weinig wind. Zie hieronder de verschillende sectoren uitgelicht.

CO2-uitstoot per sector.
CO2-uitstoot per sector.
Nederlandse Emissieautoriteit

Met de stijging van de CO2-uitstoot zijn de doelen van het klimaatakkoord verder uit zicht geraakt. De "uitdaging" is volgens de Nederlandse Emissieautoriteit dan ook "alleen maar groter" geworden. Willen we de doelen van 2030 halen, dan zal Nederland weer terug moeten keren naar het patroon van de afgelopen zeven jaar, waarin de uitstoot afnam.

LEES OOK: Opschalen infrastructuur voor waterstof en afvangen CO2 nodig om Nederlandse industrie te redden, aldus Gasunie