Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan flexwerkers, om snel te kunnen schakelen in grillige economische tijden.

Dat stelt de brancheorganisatie van uitzendondernemingen ABU maandag, zich baserend op een rapport van onderzoeksinstituut TNO.

De economische crisis van de afgelopen jaren heeft de werkloosheid in Nederland fors opgejaagd, tot 8,7 procent van de beroepsbevolking afgelopen april. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht pas in 2015 een kentering.

Het aantal uitzenduren groeit sinds enkele maanden wel weer, maar ondernemingen zijn vooralsnog huiverig om meer vaste werknemers in dienst te nemen. Uitzendkoepel ABU verwacht dat deze trend zal doorzetten, ook als de eocnomie weer aantrekt.

Eén op drie flexwerker in 2020

In 2013 kon ruim een kwart van de werknemers tot de flexwerkers worden gerekend. Dit betref uitzendkrachten, oproepkrachten in tijdelijke dienst en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Volgens het onderzoek van TNO, dat 900 bedrijven negen sectoren onder de loep nam, maken flexwerkers in 2020 bijna 30 procent van het arbeidsbestand uit. Dit komt mede omdat vooral in de zorg en de financiële sector, bij banken en verzekeraars, de flexibilisering doorzet.

Banken en verzekeraars zijn bijvoorbeeld bezig aan forse snijoperaties - minder kantoren, meer elektronische diensten en call centers - en mikken daarbij ook op een grotere groep flexibele werknemers.

Tweedeling op arbeidsmarkt?

Mocht de trend zoals TNO die signaleert inderdaad doorzetten, dan leidt de vergrijzing niet per se tot een sterkere arbeidsmarktpositie voor werknemers. Weliswaar komen er de komende decennia minder werkenden beschikbaar voor de arbeidsmarkt in verhouding tot het aantal 65-plussers. Maar als het aan werkgevers ligt, wordt een groot deel van die arbeidskrachten steeds flexibeler ingezet.

"Werkgevers voelen de druk om verder te specialiseren, en te focussen op de kern. Pieken en dalen zijn lastiger te voorspellen in het grillige economische klimaat. Werk krijgt meer een on-demandkarakter", licht directeur arbeid en innovatie Paulien Bongers van TNO toe tegenover Het Financieele Dagblad.

Een potentieel sociaal probleem is dat er een scherpere tweedeling komt tussen een forse groep flexwerkers, met weinig zekerheid en relatief saai werk, en een kern van vaak hoger opgeleide werknemers in vaste dienst, met gunstige arbeidsvoorwaarden.

"De vraag is niet meer "hoe bied ik zekerheid aan de werknemer", maar "hoe bied ik zekerheid aan de werkende", stelt directeur Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU tegenover het FD.

Stap 1 van 3

Ik wil me aanmelden voor het KPN Business Boostcamp

Ik wil me aanmelden voor het KPN Business Boostcamp(Vereist)
Ik wil me aanmelden voor het KPN Business Boostcamp(Vereist)
Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Bedrijfsgrootte(Vereist)

Lees ook

Zzp'er inschakelen? Gebruik deze gratis freelance overeenkomst (Z24 Tools)

Zzp'ers populairder bij werkgevers dan uitzendkrachten

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl