Nederlandse bedrijven hebben budgetten voor salarisverhogingen in 2022 opgeschroefd met het oog op de inflatie en personeelstekorten.

De verwachte loonsverhoging voor 2022 bedraagt inmiddels 3 procent. Een half jaar geleden was de prognose voor de loonstijging dit jaar nog 2,8 procent, blijkt uit het Salary Budget Planning Report van consultancybedrijf Willis Towers Watson.

Hiermee is de verwachte loonsverhoging sterker dan de gemiddelde salarisverhoging van 2,5 procent van afgelopen jaar.

Volgens Willis Tower Watson is een belangrijke reden voor de hogere loonbudgetten de inflatie, die in 2022 naar verwachting op 3,1 procent uitkomt, vergeleken met 2,3 procent in 2021.

Vóór de coronapandemie lag de inflatie in Nederland nog onder de 2 procent: 40 procent van de bedrijven heeft in het onderzoek aangegeven zich zorgen te maken over de inflatie en de stijgende kosten van goederen en diensten.

In december belandde de Nederlandse inflatie op een recordniveau van 5,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Inflatie en krapte arbeidsmarkt drijven lonen op

Ook het tekort aan personeel en de toegenomen concurrentie om talent draagt volgens het adviesbureau bij aan de stijgende lonen: 64 procent van de Nederlandse bedrijven zegt zich zorgen te maken over de krapte op de arbeidsmarkt.

"Bedrijven hebben snel op deze veranderingen gereageerd en het komt maar zelden voor dat de verwachte loonbudgetten tussen juli en december zo sterk stijgen. In sommige technologiesectoren zijn de salarisstijgingen zelfs nog hoger, omdat werkgevers proberen te profiteren van sterke groeimogelijkheden en een beperkte pool van zeer gespecialiseerde werknemers", zegt Mary Cloosterman-Hughes van Willis Tower Watson.

Wereldwijd zullen de lonen naar verwachting met 5,1 procent stijgen dit jaar. De inflatie zal op mondiaal niveau waarschijnlijk oplopen tot 6,1 procent.

Lees meer over loon: