Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen, stelt een onderzoeksclub die lobbyt voor duurzame sociale en ecologische ontwikkeling.

Via brievenbusfirma’s in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een lobbyclub voor duurzame ontwikkeling.

Griekse staat miste 1,7 miljard aan belastingen

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma’s, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Kamerleden willen in debat met Wiebes

SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier dinsdag over spreken in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. ,,Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen”, zegt Merkies.

Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over het SOMO-rapport. ,,Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt. Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid'', aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Wiebes: Griekenland kan bedrijven zelf aanpakken

Griekenland kan zelf bedrijven aanpakken die misbruik maken van Europese regels om het betalen van dubbele belastingen te voorkomen. Athene kan informatie opvragen bij andere EU-landen, zoals Nederland, en indien nodig dan maatregelen treffen, liett staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten in reactie op het SOMO-rapport

Wiebes wil niet ingaan op de specifieke voorbeelden in het rapport. Hij zegt wel dat rentes die vanuit een ander EU-land naar Nederland vloeien in ons land niet worden belast op basis van een Europese richtlijn die betaling van dubbele belasting moet voorkomen. Vermoedt een land dat daar misbruik van wordt gemaakt, dan zal Nederland alle informatie geven die nodig is om het misbruik tegen te gaan, aldus Wiebes. Op basis daarvan kan dat land besluiten bronheffing toe te passen. Daarnaast kan het land de aftrek van rente door bedrijven beperken.

Griekenland wil belastinginkomsten verhogen

Griekenland leverde vrijdag in Brussel een lijst met hervormingen in die de weg vrij moeten maken voor nieuwe leningen. De regerende partij Syriza liet vrijdag weten dat de lijst klaar is. Er staan achttien maatregelen op die Athene 3,5 miljard euro moeten opleveren.

Zo wil de Griekse regering geld gaan vragen voor radio- en televisiefrequenties waar bedrijven de afgelopen 26 jaar niets voor hoefden te betalen. Een andere maatregel is het koppelen van delen van de boekhouding van (horeca-)bedrijven aan de belastingen zodat ontduiking van BTW wordt tegengegaan.

Griekenland heeft haast met het verkrijgen van nieuw steungeld. Op 20 april is volgens Athene de schatkist leeg.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl