Ook al lijkt de Nederlandse arbeidsmarkt dit jaar krap te blijven, het bedrijfsleven is optimistischer geworden over het uitbreiden van het eigen team. Bijna vier op de tien bedrijven (37 procent) is van plan nieuwe mensen aan te nemen.

In de tweede helft van 2024 ging dit nog om precies drie op de tien bedrijven. Dat meldt recruitmentbureau Robert Half op basis van gesprekken met 250 leidinggevenden. Het bureau peilt in hoeverre zij nieuw talent willen aannemen op de afdelingen financiën en boekhouding, technologie, administratie, HR en de klantenservice.

Meer vast personeel is must voor bedrijven

Bedrijven die hun team willen uitbreiden, willen in de meeste gevallen (43 procent) inzetten op meer vaste medewerkers. Ook wil een substantieel deel inzetten op meer projectmanagementfuncties (36 procent) en tijdelijke functies (33 procent). Daarnaast geeft ruim de helft van de werkgevers aan het huidige personeel te willen behouden voor de tijdelijke banen, vaste krachten en projectmanagementfuncties.

Mogelijk heeft deze vlucht naar het aannemen van meer vaste medewerkers te maken met strengere controles op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers, die dit jaar is ingegaan.

Bedrijven blijken het wel een uitdaging te vinden hoe ze nieuw personeel kunnen matchen met de bedrijfscultuur, hoe ze aan salarisverwachtingen kunnen voldoen en hoe ze het wervingsproces kunnen versnellen. Ook een uitdaging: hoe voorkom je dat kandidaten in de handen vallen van concurrenten, die met betere voorwaarden op de proppen komen?

Bedrijven proberen hun uitdagingen rondom het zoeken naar bekwame kandidaten te vergemakkelijken door flexibelere werkschema's aan te bieden en startsalarissen te verhogen.

LEES OOK: Werknemers die promotie krijgen voor andere functie, presteren vaak slechter: dit is de reden