- Een reeks middelgrote beursgenoteerde bedrijven kwam vrijdag met de jaarcijfers naar buiten in Nederland.
- Chipmachinemaker Besi profiteerde van de sterk gestegen vraag uit onder meer de autosector.
- Bouwer Heijmans had te maken met stijgende kosten voor nieuwbouw, maar wist dat ook door te berekenen in de verkoopprijzen.
- Lees ook: Overnamemarkt MKB terug op pre-Covid niveau: meer deals boven de €5 miljoen
Vrijdag kwam een reeks middelgrote beursgenoteerde ondernemingen in Nederland met de jaarcijfers naar buiten. Hierbij zaten chipmachinemaker Besi, bouwer Heijmans en bodemonderzoeker Fugro.
Besi profiteerde bij het slot van 2021 van de schaarste aan computerchips en de sterke vraag uit onder meer de autosector. Bouwer Heijmans had te maken met stijgende kosten voor nieuwbouw, maar winst dit te compenseren met hogere verkoopprijzen. Bodemonderzoeker Fugro haalde meer omzet binnen, onder meer met werk aan offshore windparken.
Tot slot kwam VodafoneZiggo, de grote concurrent van KPN, met de jaarcijfers naar buiten. Dit bedrijf is niet beursgenoteerd, maar wel een topspeler op de Nederlandse telecommarkt. VodafoneZiggo wist in het vierde kwartaal van 2021 zo’n 45.000 nieuwe mobiele klanten binnen te halen.
Besi: veel nieuwe opdrachten voor chipmachinemaker
Chipbedrijf Besi heeft de omzet en winst in het laatste kwartaal van het jaar flink opgevoerd. Een sterke vraag vanuit de autobranche en de computersector lag daaraan ten grondslag.
Wel had het bedrijf wat last van overstromingen bij een fabriek in Maleisië waardoor bepaalde leveringen later de deur uit gingen. Ook de nieuwe opdrachten kwamen hoger uit dan Besi zelf had voorspeld.
Besi, dat apparatuur maakt waarmee chips worden geassembleerd, doet al langer goede zaken. De wereldwijd sterke vraag naar computerchips zorgt ook bij toeleverende bedrijven voor sterke resultaten. In het vierde kwartaal zette de onderneming uit Duiven 171,7 miljoen euro om tegen 109,7 miljoen euro een jaar eerder. De winst kwam uit op 67,1 miljoen euro. Dat was eind 2020 nog 44,6 miljoen euro.
Over heel 2021 lag de omzet op 749,3 miljoen euro, een toename op jaarbasis van haast driekwart. De nettowinst verdubbelde in die periode ruim van 132,3 miljoen euro naar 282,4 miljoen euro, onder meer doordat er flink meer mobiele telefoons werden verkocht door de overgang naar 5G.
De problemen in de chipsector met leveringen zijn nog niet voorbij, verwacht Besi. Voor het lopende kwartaal wijst het bedrijf erop dat verstoringen in de leveringsketen bij Besi en zijn klanten een rol blijft spelen. Het bedrijf denkt tegelijk dat de vraag hoog blijft en heeft nog voor 327 miljoen euro aan opdrachten in het orderboek staan. Dat bedrag zal verder groeien, meldt topman Richard Blickman.
Heijmans: hogere prijzen voor nieuwbouwwoningen compenseren hoger kosten
Bouwbedrijf Heijmans heeft afgelopen jaar meer winst geboekt terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef. De prijs van verkochte nieuwbouwwoningen lag bijvoorbeeld hoger, waarmee de hogere prijzen voor bouwmaterialen ruimschoots konden worden gecompenseerd. Ook bij andere bouwprojecten en bij infrastructuurprojecten werd meer winst geboekt.
De omzet van Heijmans kwam vorig jaar uit op 1748 miljoen euro. Dat was 2 miljoen euro meer dan in 2020. De nettowinst steeg in dezelfde periode met 25 procent naar 50 miljoen euro.
Heijmans kan qua opdrachten nog even vooruit. Het orderboek bevat nog ruim 2 miljard euro aan projecten. Voor dit jaar rekent topman Ton Hillen op een licht stijgende omzet en een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Voor de komende jaren hangt veel af van het kabinetsbeleid. Als de regering het stikstofprobleem kan oplossen, zullen er weer meer grote infrastructuurprojecten komen. Ook is Heijmans voor de bouw van woningen afhankelijk van het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties.
Fugro: offshore windmolenparken stuwen omzet
Bodemonderzoeker Fugro heeft in het vierde kwartaal flink meer omzet behaald, onder meer geholpen door meer werkzaamheden voor offshore windmolenparken. Maar ook met bodemonderzoek voor infrastructuur- en waterprojecten werd meer omzet geboekt door Fugro, dat spreekt van een sterk kwartaal met groei in alle regio's.
De inkomsten gingen afgelopen periode met bijna een kwart omhoog naar meer dan 410 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij werd een brutowinst behaald van 17,4 miljoen euro. Over heel 2021 steeg de omzet met 6 procent naar bijna 1,5 miljard euro en bedroeg de brutowinst 63 miljoen euro.
Volgens Fugro is wind, infra en water nu goed voor 61 procent van de totale omzet. Het bedrijf doet ook werk voor de olie- en gassector. De orderontvangst voor de komende twaalf maanden nam met bijna 12 procent toe naar meer dan 1 miljard euro. De onderneming zei voor dit jaar verdere groei van de omzet en winstmarge te verwachten.
Fugro is bijvoorbeeld bezig met werk voor offshore windparken in Denemarken, aan de oostkust van de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast doet de onderneming uit Leidschendam ook werk in Hongkong voor een innovatie- en technologiepark.
Maar ook op het gebied van klimaatverandering is Fugro actief, bijvoorbeeld als het gaat om dijkversterking. Tegelijkertijd ziet het bedrijf de vraag in de olie- en gassector aantrekken, aldus topman Mark Heine in een toelichting op de cijfers. Door de hoge energieprijzen zijn oliebedrijven meer investeringen aan het doen in projecten.
Wel heeft Fugro nog steeds last van de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie, bijvoorbeeld omdat bemanningen lastiger aan boord van schepen kunnen komen door reisbeperkingen en quarantainemaatregelen. Volgens Heine geldt dit nog vooral voor Azië en het Midden-Oosten. In de VS en Europa gaan de zaken rond corona inmiddels wat makkelijker, zegt de topman. De meeste projecten van Fugro gaan dan ook gewoon door.
VodafoneZiggo: meer mobiele klanten
VodafoneZiggo heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar meer omzet geboekt. Dat komt onder andere doordat de telecomprovider meer mobiele klanten heeft binnengehaald. Ook herstelden de inkomsten uit roaming doordat er meer werd gereisd.
Het aantal mobiele klanten van VodafoneZiggo groeide in het vierde kwartaal netto met zo'n 45.000 naar bijna 5,4 miljoen. Over heel 2021 sleepte het bedrijf 228.000 nieuwe mobiele klanten binnen.
Het aantal internetklanten nam licht af naar een totaal van 3,3 miljoen. Daarvan kan inmiddels bijna driekwart kiezen voor 1 gigabit-internet. Voor het eind van het jaar wil het telecombedrijf die dekking uitbreiden naar 100 procent.
De omzet van VodafoneZiggo steeg in het vierde kwartaal met 1 procent naar ruim 1 miljard euro. Het was het elfde kwartaal op rij dat de opbrengsten van de telecomprovider zijn toegenomen. De winst voor aftrek van onder meer belastingen steeg met 5 procent naar 483 miljoen euro.
Over heel 2021 is de omzet van het telecombedrijf met 2 procent gestegen naar 4,1 miljard euro. De winst voor aftrek van onder meer belastingen steeg ook met 2 procent, naar ruim 1,9 miljard euro.