We moeten er bijna allemaal aan geloven: langer doorwerken na je 65ste. Maar is dat wel haalbaar als je bijvoorbeeld laagopgeleid bent, in de bouw werkt en ongezond leeft?
Nee, zegt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) dinsdag in het AD.
De overheid kan een hoop willen, maar volgens de vakvereniging zijn sommige mensen helemaal niet in staat om tot hun 67ste te werken. Er is volgens hen te weinig aandacht is voor de consequenties voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van de werknemer.
“Laagopgeleiden worden gedurende hun loopbaan zo zwaar belast dat het een keer ophoudt. Kraakbeen is bijvoorbeeld op een gegeven moment gewoon versleten”, vertelt Ernst Jurgens, bedrijfsarts en NVAB-bestuurder in het AD. Daarbij zijn volgens hem deze werknemers vaak minder goed inzetbaar, omdat ze niet bewegen en ongezond eten.
Er zijn wel maatregelen om mensen voor te bereiden op langer doorwerken, maar die zijn volgens de NVAB vooral gericht op hoger opgeleiden. Zij worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaan dat soort trainingen minder goed aan, aldus Jurgens.
Verantwoordelijkheid werkgevers
De NVAB legt een grote verantwoordelijkheid bij de werkgevers, die meer moeten doen om personeel te ontzien. Denk bijvoorbeeld aan oudere werknemers die geen ploegendiensten hoeven te draaien. Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kan zich daarin vinden.
"Mensen moeten ruim van tevoren nadenken over hun inzetbaarheid. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid", zo laat ze via een woordvoerder aan het AD weten. "Ze kunnen er ook voor kiezen om hun pensioen wat naar voren te halen, maar ik besef dat dat niet voor iedereen een optie is. Daarom moeten werkgevers ook investeren in opleiding- en omscholingstrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen."