Het verzekeren van zonnepanelen wordt zo duur dat bedrijven ze niet meer op hun daken leggen. Omdat het aantal branden is toegenomen, schroeven verzekeraars hun premies omhoog of verzekeren ze helemaal niet meer. Dat blijkt uit een inventarisatie door het Financieele Dagblad.
Bij een groot pand met een hectare dakoppervlakte kosten zonnepanelen rond een half miljoen euro. De verzekeringspremie bedroeg tot vorig jaar zo’n 1.250 euro. Dat is bij sommige verzekeraars inmiddels verdubbeld, naar 2.500 euro.
Bedrijven soms krijgen soms te horen dat ze geen opstalverzekering kunnen afsluiten, wanneer ze panelen op het dak willen leggen. Maar als de premies worden verdubbeld, is installatie vaak niet meer rendabel.
“Als dit zo doorgaat, wordt de sector de nek omgedraaid”, stelt Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar in de krant. “Ik wil de branden absoluut niet bagatelliseren, maar de reactie om alle zonnesystemen dan maar uit de verzekering te gooien of de premies te verdubbelen is niet proportioneel. En ook niet effectief.”
Meer brandschade door verkeerd aangelegde panelen
Ook verzekeraars zien steeds meer brandschade, zegt het Verbond van Verzekeraars tegen het FD. “Wat ik hoor van de leden is dat dit komt door zonnepanelen die verkeerd zijn aangelegd”, aldus een woordvoerder. Volgens van Hooff waren er in 2018 23 branden gerelateerd aan zonnepanelen.
De verzekeraars pleiten voor meer regelgeving. Nu mag iedereen in Nederland zonnepanelen installeren. Zo wil brancheclub Holland Solar dat alle installateurs van zonnepanelen in Nederland een opleiding gaan volgen, zodat installatiebedrijven worden gecertificeerd en er 'doeltreffende inspecties' komen.
Het is niet duidelijk of particulieren meer moeten betalen voor hun huisverzekering. Huiseigenaren met enkele zonnepanelen zijn niet verplicht die te verzekeren. Lang vielen zonnepanelen onder bestaande verzekeringen. Vereniging Eigen Huis onderzoekt of dat nu een aparte polis wordt of dat panelen helemaal worden uitgesloten.