Je hebt een briljant idee, je hebt goed marktonderzoek gedaan en dat alles verwerkt in een degelijk businessplan. Het enige wat ontbreekt is geld. Je eigen kapitaal is niet voldoende. Waar kun je terecht?

De meest voor de hand liggende partij om op zoek te gaan naar geld is de bank. Banken zijn echter om een aantal redenen een stuk voorzichtiger in het verstrekken van krediet dan in het verleden.

Ten eerste moeten ze hun eigen balans op orde brengen vanwege strengere regels en daardoor verstrekken ze minder leningen. En ten tweede is een startende onderneming nu eenmaal risicovol.

Wanneer  ga je naar de bank?

Moet je de dan helemaal niet bij de bank aankloppen? Het ligt een beetje aan het soort bedrijf dat je begint.

Je maakt meer kans als jouw nieuwe bedrijf actief wordt in een gevestigde markt, waar de bank de risico’s goed kan inschatten. De bank zal eerder geneigd zijn je geld te lenen als je een pizzeria begint in een middelgrote plaats die een dergelijk restaurant ontbeert, dan in een bedrijf met een revolutionair idee maar zonder bewezen businessmodel.

Daarnaast hecht een bank ook veel waarde aan je arbeidsverleden. Heb je eerder met succes een onderneming geleid en was dat bedrijf actief in dezelfde branche, dan zijn je kansen groter.

Maar ook als je dan een voorzichtig 'ja' hebt, moet je niet gek opkijken als de bank eist dat je persoonlijk garant staat voor de lening. Lees hier meer over de rol van de bank bij het starten van een nieuwe onderneming.

Friends, family and fools

Waar kun je nog meer kapitaal vandaan halen? In Amerika hebben ze het dan over de drie f'en: friends, family en fools.

Het mengen van privé en zakelijk heeft een hoop nadelen, maar veel startende ondernemers zullen zich toch tot hun vrienden en familie wenden. Zij kennen je immers, en de kans dat ze bereid zijn geld in je bedrijf te steken, is relatief groot.

Overweeg je dit, denk dan wel even goed na in welke vorm. Die vorm is waar afhankelijk van je kapitaalbehoefte en de (on)wenselijkheid dat je financiers zeggenschap krijgen in je onderneming. Business Insider schreef al eerder een artikel over hoe familie geld in je bedrijf kunt steken.

Een investeerder van buiten

Heb je geen vrienden of familie met geld, kunnen ze maar deels in je behoefte voorzien  of wil je niet dat ze geld in je onderneming steken, dan kun je op zoek gaan naar een externe financier.

Ook hier maakt het nogal een verschil wat voor soort onderneming je wilt starten. Gaat het om een nieuw idee in een nieuwe markt of een innovatie binnen een bestaande markt, dan zijn er eventueel wel durfinvesteerders die je zou kunnen benaderen. Maar verwacht ook hier - net als bij de bank - een strenge ballotage. En bedenk dat dergelijke investeerders hun geld in de vorm van aandelenkapitaal verschaffen en dus ook inspraak willen hebben.

Je hebt durfinvesteerders overigens in verschillende soorten en maten: zo zijn er investeerders die wat meer op afstand zitten, en zogenaamde 'angel investors'. Die laatste groep bestaat doorgaans zelf geslaagde ondernemers die behalve geld, ook bereid zijn tijd en energie in jouw bedrijf te steken, of iets anders gezegd, zich met de bedrijfsvoering zullen bemoeien.

Speciale programma's

Hoe kom je in contact met dergelijke investeerders? Voor internet- en technologiebedrijven bestaan er tegenwoordig allerlei broedplaatsen waar je in contact wordt gebracht met mogelijke geldschieters. Je kunt ook prima zelf op zoek. Vraag in je eigen netwerk rond en informeer bij andere bedrijven naar hun geldschieters.

Hoewel durfinvesteerder en angel investor termen zijn die je vooral leest en hoort als het over internetstartups gaat, is er geen enkele reden om ze niet te zoeken als je een meer traditionele onderneming start. De succesvolle paardenfokker is misschien bereid geld te steken in jouw manage, de man die zijn snackbarketen verkocht is vaak echt wel bereid om jouw pitch voor een nieuwe broodjeszaak aan te horen.

Lukt het niet de investeerder te vinden, of heeft hij je vertelt terug te komen als je iets verder bent met je bedrijf, dan zou je nog kunnen denken aan crowdfunding.

Elke manier van financiering heeft zo zijn voor- en nadelen. Bedenk daarom vooral ook goed of je niet uit meerdere bronnen kunt putten.