De AEX-hoofdindex in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag een verlies van 1,3 procent op 329,85 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 1,4 procent tot 590,56 punten. Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden 1 tot 1,4 procent.

De Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, verlaagde woensdag de economische groeiverwachting voor de Verenigde Staten. De Fed rekent dit jaar op een groei met 2,7 tot 2,9 procent. In april werd nog uitgegaan van een groei van 3,1 tot 3,3 procent. De afgelopen weken duidden diverse macrocijfers al op een groeivertraging. ,,Maar dit is een bevestiging van een belangrijke instantie”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Dalende groei

Niets duidde er woensdag in een toelichting op het rentebesluit, de rente werd zoals verwacht laag gehouden, op dat de Fed plannen heeft voor nieuwe steunmaatregelen. Het huidige programma loopt volgende week af.

Ook uit Europa kwamen teleurstellende berichten. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde naar het laagste niveau sinds september 2010. ,,Ik had drie maanden geleden zeker niet verwacht dat we hier nu zouden staan”, zei de hoofdeconoom van onderzoeker Markit. Ook in de rest van de eurozone daalde de groei van de activiteit in de industrie en de dienstensector. Zelfs in China bleek de productiesector nauwelijks te groeien in juni, ondanks afnemende inflatiedruk.

Griekenland

Verder zal blijft ook de situatie rond Griekenland spelen. Donderdag en vrijdag vindt een vergadering van de Europese Unie plaats, waar onder meer de Griekse crisis zal worden besproken. Banken worden onder druk gezet om een vrijwillige bijdrage te leveren. Overal in Europa behoorden banken wederom tot de grote verliezers. In Frankfurt verloor Commerzbank 2,5 procent, in Londen daalde Royal Bank of Scotland 3,3 procent en in Parijs moest Crédit Agricole 2,9 procent inleveren.

Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het autobedrijf de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte eigenaar Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend. Het aandeel Swedish Automobile daalde ruim 22 procent.

DSB

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) hebben vijf verzekeraars, waaronder SNS Reaal, aansprakelijk gesteld in de DSB-zaak, zo schreef Het Financieele Dagblad donderdag. Het aandeel SNS Reaal verloor 3,7 procent.

De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kreeg donderdag een adviesverhoging van SNS Securities. Het aandeel won 1,7 procent.

De euro noteerde op 1,4220 dollar tegen 1,4405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie daalde 2,8 procent tot 92,80 dollar per vat. Brentolie verloor 3 procent tot 110,75 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl