- Beleggers weten niet goed wat ze aanmoeten met de richting van de beurs.
- Aandelenmarkten zijn sinds begin dit jaar fors gedaald, met af en toe een opleving.
- De vraag is of de tijdelijke oplevingen binnen een dalende trend, zogenoemde ‘bear market rallies’, aanhouden.
- Lees ook: Zitten we al dicht bij de bodem van de huidige beursdip?
Na de opleving van aandelenmarkten met zo’n negen procent sinds het dieptepunt op 20 mei twijfelen beleggers of dit weer ‘bear market rally‘ is of dat er echt een beweging omhoog is ingezet.
Steeds meer beleggers houden rekening met een recessie, nu consumenten worstelen met hoge inflatie en stijgende rentes.
Intussen hebben bedrijven kopzorgen over de voortdurende verstoringen van aanvoerketens vanwege het coronavirus in China en onzekerheden omtrent de oorlog in Oekraïne.
Gelet op alle deze risico’s voor de economie is het geen verrassing dat beleggers onzeker zijn over de richting waarin de aandelenmarkt op korte termijn zal bewegen.
Tijdelijke oplevingen in een bear market zijn vrij gebruikelijk, blijkt uit een afgelopen donderdag door Bank of America gepubliceerde analyse. Analisten van de bank schrijven dat er sinds 1929 in totaal 26 bear markets zijn geweest op de Amerikaanse beurs, ofwel langere perioden met dalende koersen. Daarvan kenden er 17 tussentijdse oplevingen van meer dan tien procent.
"Alleen al de bear market van 1932-33, die 116 handelsdagen duurde (met een totale neergang van 40 procent), had zes verschillende rally's met een stijging van meer dan tien procent", aldus de analisten van Bank of America.
Er waren de afgelopen maanden drie tussentijdse oplevingen van respectievelijk 9 procent, 13 procent, en 9 procent sinds de brede S&P 500-index op 4 januari 2022 een piek bereikte en daarna systematisch begon te dalen.
De S&P 500 kwam eerder dit jaar even op een verlies van 20 procent te staan vanaf het piekniveau van begin januari, maar wist het verlies daarna te beperken tot ongeveer 15 procent. De officiële definitie van een bear market is een verlies van 20 procent of meer vanaf een piekniveau.
Terwijl sommige beleggers ervan uitgaan dat de huidige rally zal doodbloeden, zijn anderen juist meer optimistisch. De Fear and Greed barometer van nieuwszender CNN, die de emotie van beleggers volgt, is de laatste tijd verbeterd van 'extreme angst' naar 'gewone angst'.
Met al die uiteenlopende meningen en tegengestelde signalen is één ding duidelijk: beleggers hebben geen houvast bij hun inschatting of de aandelenbeurs de meest recente rally zal weten vast te houden, of dat de opleving slechts van korte duur is en de neerwaartse trend van de afgelopen vijf maanden zal doorzetten.