- Zorgverzekeraars moeten voor 12 november hun premies voor 2023 bekendmaken.
- De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg via de verplichte basisverzekering wordt vergoed.
- Business Insider behandelt de belangrijkste veranderingen in de basisverzekering voor de zorg in 2023.
- Lees ook: Nederlanders bang voor onbetaalbare zorgpremie in 2023 – zorg die buiten contract naturapolis valt soms fors duurder
Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november bekendmaken welke premies ze voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen rekenen in 2023. De verwachting is dat de gemiddelde zorgpremie met iets meer dan 10 euro per maand gaat stijgen.
Enkele verzekeraars hebben hun premies al bekendgemaakt. Zo verhoogt zorgverzekeraar DSW de zorgpremie voor de basisverzekering volgend jaar met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand. De grote zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie van de meest gekozen polis met 3,75 euro per maand naar 138,25.
Gezondsheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht zei tegen NU.nl dat hij verwacht dat veel meer mensen zullen overstappen van zorgverzekeraar dit jaar, vanwege de stijgende verzekeringskosten.
Om een goede beslissing te kunnen nemen is het van belang te weten wat er volgend jaar verandert in de zorgverzekering. Daarom zet Business Insider op basis van informatie van Independer de belangrijkste veranderingen op een rij, maar eerst een overzicht wat de basisverzekering allemaal wel en niet vergoedt.
De verplichte basisverzekering
Alle Nederlanders zijn verplicht een basisverzekering af te sluiten voor de belangrijkste zorg. De overheid bepaalt elk jaar welke zorg daarin wordt opgenomen.
In grote lijnen komt het erop neer dat huisartsbezoek, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen worden vergoed. Verder zitten ook kraamzorg en verloskundige hulp, wijkverpleging, psychologische hulp en fysiotherapie voor chronische aandoeningen in het pakket.
Wie ook volledige fysiotherapie en tandartskosten vergoed wil krijgen, kan een aanvullende verzekering afsluiten. Je kan je ook extra verzekeren voor brillen en lenzen, orthodontie en zorg in het buitenland.
Voor kinderen tot 18 jaar zijn tandartskosten wel volledige gedekt.
Veranderingen basispakket van de zorgverzekering in 2023
Het eigen risico blijft in 2023 gelijk op 385 euro, maar een aantal andere belangrijke zaken verandert volgens vergelijkingssite Independer wel:
Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt
Je kon een collectieve zorgverzekering afsluiten via bijvoorbeeld je werk. De verzekeraar gaf een korting, omdat in een keer een hele groep werd aangemeld. Die korting was de afgelopen jaren al afgebouwd en mocht dit jaar nog maximaal 5 procent bedragen. Voor mensen die nu nog collectief verzekerd zijn, gaat de verzekeringspremie volgend jaar dus extra omhoog.
Zorgtoeslag gaat omhoog
Om tegemoet te komen aan de stijgende zorgpremie, gaat ook de zorgtoeslag omhoog. De hoogte daarvan is afhankelijk van je inkomen. Het gaat om een bedrag van maximaal ruim 400 euro per jaar, oftewel maximaal 34 euro per maand.
NIPT-test vervangt combinatietest voor screening ongeboren kind
De zogeheten NIPT-test wordt vanaf 1 april 2023 gratis. Met dat bloedonderzoek wordt bij zwangere vrouwen gekeken of het kindje bijvoorbeeld het edwards-, patau- of downsyndroom ontwikkelt. Nu wordt de test alleen vergoed bij een medische indicatie. De combinatietest voor de screening van een ongeboren kind wordt niet langer vergoed.
Geen vergoeding meer voor vitamine D
De vergoeding voor het gebruik van vitamine D wordt in 2023 geschrapt uit het basispakket van de zorg.
Jonge vrouwen krijgen anticonceptie vergoed
Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken anticonceptie gratis en makkelijker toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen, maar de uitwerking daarvan laat nog op zich wachten. In ieder geval krijgen alle vrouwen van 18 tot 21 jaar vanaf volgend jaar hun anticonceptie vergoed. Dat valt wel onder het eigen risico. Vrouwen van boven de 21 jaar moeten een aanvullende verzekering afsluiten om hun anticonceptie vergoed te krijgen.
Coronapil waarschijnlijk binnenkort in basispakket
De peperdure coronapil Paxlovid van medicijnfabrikant Pfizer wordt volgens Zorgwijzer binnenkort onderdeel van het basispakket. Het Zorginstituut Nederland heeft minister Kuipers van Volksgezondheid geadviseerd om het middel te laten vergoeden. Naar verwachting wordt het middel binnen enkele weken opgenomen in het basispakket.
Paxlovid zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel in het lichaam kan vermenigvuldigen, waardoor het ziektebeeld een stuk milder wordt. Een volledige kuur kost 1.242 euro en is bedoeld voor mensen met een hoog risico op een ernstige ontwikkeling van Covid-19.