Kinderen gaan vanaf 11 mei de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer open.
Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden.
Eet- en drinkgelegenheden blijven nog zeker tot en met dinsdag 19 mei dicht. Evenementen blijven tot zeker 1 september verboden.
Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers. Ook contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen tot die tijd niet worden uitgeoefend.
Premier Mark Rutte heeft dinsdag aangekondigd welke quarantainemaatregelen versoepeld worden en welke voorlopig gehandhaafd blijven. Een overzicht.
• Basisscholen vanaf 11 mei deels weer open
Kinderen gaan vanaf 11 mei de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer open.
Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest, zegt Rutte. Het kabinet “snapt de zorgen” die leerkrachten en ouders hebben en wil daar zo aan tegemoet komen.
Basisscholen kunnen weer open omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen, zegt Rutte. Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven.
Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren, denkt de premier. De risico's zijn niettemin te overzien, denkt het kabinet. Als de gedeeltelijke herstart van de basisscholen goed uitpakt, kunnen zij volgens Rutte "ergens in de komende weken" weer helemaal op gang komen.
Ouders die het toch niet aandurven hun kinderen weer naar school te sturen, krijgen volgens Rutte niet onmiddellijk met de leerplichtambtenaar te maken. Maar hij rekent erop dat veel ouders eventuele twijfels opzij kunnen zetten of zich laten geruststellen door de school.
Met de herstart van de basisscholen hoopt het kabinet het leven van thuiswerkende ouders een stuk makkelijker te maken. Deze maatregel kon ook eenvoudig worden versoepeld, omdat leerlingen meestal in de buurt wonen. Het wordt daardoor niet veel drukker op straat en in het ov.
Leerlingen en leraren krijgen gewoon zomervakantie, zegt de premier. Het verlengen van het schooljaar, wat hier en daar is geopperd, is volgens hem vooralsnog "niet voorzien".
• Middelbare scholen kunnen vanaf 1 juni weer open
Het kabinet rekent erop dat vanaf 1 juni ook de middelbare scholen weer open kunnen. Ze moeten dan in staat zijn op school 1,5 meter onderlinge afstand te bewaren. De VO-raad, de belangenbehartiger van het voortgezet onderwijs, publiceert daarvoor op korte termijn een protocol.
• Kinderen en jongeren mogen weer sporten
Jonge kinderen en tieners mogen voorzichtig weer gaan sporten. Wel gelden voor kinderen van 12 tot 18 wat strengere regels. Volgens het Outbreak Management Team kunnen kinderen onder de 12 ook gewoon weer dicht bij elkaar komen tijdens trainingen buiten, maar moeten kinderen ouder dan 12 nog wel 1,5 meter afstand bewaren.
• Horeca blijft tot zeker 20 mei dicht
Horecagelegenheden zoals restaurants en cafés blijven tot en met 19 mei dicht. Volgens de premier moet er nog best wat gebeuren voordat eet- en drinkgelegenheden de deuren kunnen openen.
Het kabinet heeft aan sectoren gevraagd om plannen in te leveren voor de zogenoemde 1,5 metereconomie. Daarin moeten branches aangeven hoe ze in hun situatie rekening houden met de anderhalve meter afstand tussen mensen die de overheid oplegt.
Het helpt als ondernemers "hun eigen zaakje voor elkaar hebben", zegt Rutte. Maar hij wil het "misverstand" de wereld uit helpen dat sectoren direct open kunnen als er een plan ligt. Er spelen nog twee belangrijke zaken: "Hoe zit het met de druk op de zorg?" en hoeveel ruimte is er op straat. Dat zijn belangrijke voorwaarden, aldus de premier.
• Contactberoepen tot 20 mei dicht
Contactberoepen, zoals kappers, mogen tot 20 mei niet worden uitgeoefend. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, aldus Rutte.
• Geen bezoek in verpleeghuizen tot 20 mei
Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting van de bewoners.
In verpleeghuizen is de situatie nog altijd "zeer zorgwekkend", zei de premier. "Maar hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen."
Deskundigen uit de ouderenzorg zullen gaan kijken welke en wanneer aanpassingen van de maatregelen mogelijk zijn. Rutte zei dat de maatregelen veel pijn en verdriet opleveren. "We doen dit vanuit het besef dat het volhouden van beperkt contact voor ouderen en families heel zwaar is."
• Evenementen verboden tot 1 september
Evenementen waren al verboden tot 1 juni, maar dat verbod wordt nu verlengd tot ten minste 1 september. Daardoor kan er een streep door zomerfestivals zoals Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross, maar ook door naar schatting 1200 andere festivals.
Niet alleen de festivals kunnen niet doorgaan, ook talloze geplande concerten en theatervoorstellingen moeten worden geannuleerd. In de Ziggo Dome in Amsterdam, Nederlands grootste concerthal, stonden tot september shows van grote namen als Billie Eilish, Céline Dion, The Script, Tom Jones, Lenny Kravitz en The Killers gepland.
Ook het betaald voetbal kan het seizoen niet afmaken. De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door.
Volgens de minister-president vormen festivals, concerten en sportwedstrijden nog een te groot risico voor de volksgezondheid. "Risico's die we de komende tijd niet aankunnen." Volgens hem "ontkomen we er niet aan om dit offer te brengen". "Ik hoop en reken erop dat mensen dat zullen begrijpen."
• Regels voor afstand houden blijven gelden
Het advies blijft om thuis te werken wanneer dat kan, bezoek aan winkels te beperken en voldoende afstand te houden van andere mensen.
Mensen die in groepjes buiten lopen en daarbij niet anderhalve meter afstand van elkaar houden, riskeren een boete tot 390 euro.
Lees meer over de coronacrisis:
- 6 blijvende effecten van de coronacrisis die je bedrijf ingrijpend zullen raken – en waar je als leider op kunt inspelen
- Grote schuldenberg dreigt na coronacrisis: geef ondernemers eenmalig een belastingverlaging – dat is veel effectiever
- 3 coronatools voor ondernemers om door het woud van overheidsregelingen te komen – bereken waar je recht op hebt