- Dinsdag kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in verband met de lockdown.
- Basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open.
- De avondklok eindigt mogelijk op 10 februari als het aantal coronabesmettingen laag blijft.
- Ook wordt er gediscussieerd over afhaalloketten bij winkels die nu gedwongen gesloten zijn.
Als de besmettingscijfers de komende anderhalve week niet weer gaan stijgen, zal de avondklok zoals gepland op 10 februari aflopen. Dat melden ingewijden, na berichtgeving van de NOS.
Aan de invoering van de avondklok ging een fel debat vooraf. Lange tijd leek er geen meerderheid voor te vinden in de Tweede Kamer, maar uiteindelijk stemden er toch genoeg partijen mee in.
De maatregel loopt 10 februari automatisch af, van verlenging zou alleen sprake zijn als de Kamer daar opnieuw mee instemt.
De avondklok ging vorige week zaterdag in. Het effect van een maatregel op de besmettingscijfers kan pas na een week of twee goed worden bepaald. Maar als de besmettingscijfers blijven dalen, zoals de afgelopen dagen het geval was, zal politiek draagvlak voor verlenging van de spertijd waarschijnlijk moeilijk te vinden zijn, zo luidt de redenatie.
Afhaalloket voor winkels ter discussie
Het kabinet vergadert dinsdag weer over de coronacrisis, dan wordt naar verwachting een knoop doorgehakt over de avondklok.
Volgens bronnen die Het Financieele Dagblad sprak, spreekt het kabinet ook over het toestaan van afhaalloketten bij winkels om de pijn van de lockdown te verzachten.
Winkels die verplicht gesloten zijn, zouden graag iets van lucht krijgen als ze in ieder geval een afhaalloket ogen openen. Het is nog niet zeker dat het kabinet deze versoepeling daadwerkelijk al op de agenda wil zetten aanstaanden dinsdag.
Basisscholen open vanaf 8 februari
Vanaf 8 februari gaan in ieder geval de basisscholen en de kinderopvang weer open, zeiden onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Kinderopvang) zondagavond na corona-overleg op het Catshuis. Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten.
Het deskundigenteam OMT heeft gezegd dat het verantwoord is om kinderen weer fysiek naar school te laten gaan, benadrukt de onderwijsminister.
Wel begrijpt hij de zorgen van leraren en ouders. Daarom is het volgens Slob belangrijk dat het heropenen van de basisscholen zorgvuldig gaat. Als een kind in de klas positief getest is, moeten alle leerlingen vijf dagen in quarantaine. Bij leraren worden sneltests ingezet.
Hoewel de kinderopvang weer open gaat, is het belangrijk dat ouders thuis blijven werken als dat kan, benadrukte Koolmees tijdens een persmoment op het Catshuis. Zondag overlegden betrokken ministers in de ambtswoning van de premier over de scholen maar ook andere maatregelen, zoals de avondklok.
Ook speciaal onderwijs kan weer fysiek gegeven worden, maar middelbare scholen kunnen volgende week nog niet open, zegt Slob. Over verspreiding van het coronavirus onder oudere leerlingen krijgt het kabinet nog aanvullende informatie.
De buitenschoolse opvang blijft voorlopig ook nog dicht, behalve de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
PO-Raad vraagt scholen nog even te wachten met heropenen
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, roept scholen op nog even te wachten met het organiseren van de heropening op 8 februari tot er meer duidelijk is over de extra maatregelen om dit veilig te kunnen laten verlopen.
"De PO-Raad is blij dat kinderen binnenkort weer naar school kunnen, maar er zijn ook nog veel vragen over hoe een heropening veilig, verantwoord en uitvoerbaar kan", aldus de organisatie.
Rinda den Besten, voorzitter van de Raad, benadrukte bij demissionair minister Slob dat scholen alleen open kunnen als hierover duidelijkheid is.
De voornaamste reden waarom scholen open kunnen, is omdat het deskundigenteam OMT concludeert dat kinderen nog steeds, ook voor wat betreft de Britse variant, weinig bijdragen aan verspreiding van het virus en milde klachten hebben bij besmetting.
"Op basis van deze conclusie kan volgens het kabinet het basisonderwijs dus, met aanvullende maatregelen, veilig openen. Extra maatregelen zullen onder andere liggen in strengere quarantaine-regels en het eerder beschikbaar komen van sneltesten", aldus de sectororganisatie.
Met welke extra maatregelen en adviezen de heropening verder invulling krijgt, verwacht de PO-Raad op korte termijn te horen via een brief van het Kabinet.
3.714 nieuwe coronagevallen, opnieuw onder het gemiddelde
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 3.714 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in tijden.
Amsterdam telde de meeste positieve tests van het afgelopen etmaal.
In de afgelopen zeven dagen zijn 29.887 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op 4.270 positieve tests per etmaal. Dat gemiddelde daalt al een tijd.
Het aantal sterfgevallen steeg met 40, tegen 88 zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die 24 uur zijn gestorven.
Ondertussen komt in Nederland de grens van een miljoen vastgestelde coronabesmettingen in zicht. Waarschijnlijk wordt die barrière binnen een week doorbroken, net iets minder dan een jaar na het eerste coronageval. De teller staat zondag op 978.557 bevestigde besmettingen, op dag 340 van de uitbraak in Nederland.
Lees meer over coronavaccins:
- Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar
- Europese toezichthouder EMA positief over coronavaccin AstraZeneca – de EU kan het middel nu toelaten
- Het Leidse coronavaccin waar de wereld reikhalzend naar uitkijkt, is voor 66% effectief tegen het coronavirus