Zo min mogelijk zuur in het verkiezingsjaar 2017 en zeker niet bij de zorgkosten. De basispremie voor de zorgverzekering stijgt bijna niet en het eigen risico blijft gelijk.

De basispremie voor de zorgverzekering zal volgend jaar nauwelijks stijgen. Met een toename van ongeveer 3,5 euro zal de premie op 103 euro per maand uitkomen. Ingewijden bevestigen woensdag berichtgeving hierover van het AD, dat Prinsjesdagstukken heeft ingezien.

De stijging is beperkt door maatregelen die minister Edith Schippers  van Volksgezondheid eerder nam. Daardoor is sinds haar aantreden 12 miljard euro minder uitgegeven dan geraamd. Was dat niet gebeurd, dan was de premiebetaler op jaarbasis 200 euro meer kwijt geweest.

De zorgpremie is overigens een raming. Verzekeraars bepalen later hun eigen, precieze tarieven.

Zorgpremie basisverzekering

De huidige zorgpremie is te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Maar voor bijna hetzelfde bedrag wordt meer zorg geleverd. Er worden onder meer nieuwe kankermedicijnen vergoed.

Wie er recht op heeft, krijgt ook een iets hogere zorgtoeslag. Het gaat om ongeveer 2 euro per maand. De verhoging van de tegemoetkoming is een maatregel om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Eigen risico gelijk

Dinsdag werd bekend dat ook het eigen risico in de zorg voor volgend jaar gelijk blijft, namelijk 385 euro. Het eigen risico lijkt een rol te gaan spelen in de verkiezingscampagnes. Meerdere partijen willen er helemaal vanaf, althans dat zeggen ze in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van maart 2017.  Dat zou volgens bepaalde berekeningen echter 3,7 miljard euro kosten, hetgeen zou neerkomen op 275 euro per persoon aan extra basispremie.

In 2013 was het eigen risico, de zorgkosten die verzekerden uit eigen zak moeten betalen, voordat ze recht hebben op vergoedingen uit de basisverzekering, 350 euro. Dat bedrag werd in 2014 verhoogd naar 360 euro is is inmiddels 385 euro.

Het idee achter het eigen risico is dat mensen bewuster omgaan met zorgkosten en bij kleine gebreken niet meteen naar de dokter gaan. Het eigen risico is overigens niet van toepassing op het bezoek aan de huisarts, maar wel op medicatie en ziekenhuisonderzoek.

In het regeerakkoord dat PvdA en VVD aanvankelijk sloten zaten ook plannen om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken, maar die werden in 2013 geschrapt. Bij het uitwerken van de plannen bleek dat de kosten om de zorgverzekeraars de plannen te laten realiseren "onevenredig hoog'' werden. Ook waren er vragen rond de privacy van verzekerden, aangezien de verzekeraars inzage zouden moeten hebben in het loon van de verzekerde.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl