Bart Veldkamp weet het niet. Vanachter een grote cappuccino in een Haagse lunchroom vertelt de 41-jarige oud-schaatser over zijn toekomstplannen. Over welke kant het uit moet. Daar gaat hij deze winter over nadenken.

Dat klinkt onzeker, maar bij Veldkamp is geen twijfel te bespeuren. Hij lijkt overtuigd dat er iets op zijn pad komt. “Ik vind ondernemen leuk”, zegt de geboren Hagenees. “Dat doe ik graag samen met mensen waar ik goed mee op kan schieten.”

Zo iemand is Marnix ten Kortenaar, ook oud-schaatser en doctor in de fysische chemie. Ten Kortenaar innoveert met zijn bedrijf Dr Ten op het gebied van duurzame energie. Samen willen de twee wellicht een nieuw bedrijf op dat gebied oprichten. Veldkamp gaat in de Verenigde Staten op zoek naar investeerders.

Waarom in Amerika? “Daar is groene energie een actueel onderwerp. Plus, de ondernemingsdrift is daar groter.” Hij is zich nu aan het oriënteren over hoe de subsidieregelingen precies werken.

Wonen in Salt Lake City

Amerika ligt ook wel voor de hand. Veldkamp woont momenteel in Salt Lake City, de stad met de snelste ijsbaan van de VS. Tot april 2009 was hij bondscoach van dat land. Hij werd ontslagen en heeft een rechtszaak aangespannen. “Ik moet ook nog voor de jury komen, en wil niet het argument horen: Veldkamp woont in Nederland en komt alleen naar de VS om geld te halen.”

“Bovendien is het prima wonen in Salt Lake”, erkent Veldkamp. “Ik woon aan de rand van de Rocky Mountains, binnen 20 minuten sta je op de ski's. Ook kun je er mooi fietsen.”

Eigen consultancybedrijf

Veldkamp is al langer actief als ondernemer. Zo is hij sinds 2001 met drie anderen betrokken bij Not Just Vision, een adviesbureau voor opticiens. Het bedrijf heeft Club Brillant ontwikkelt, een groep van vijftig zelfstandige opticiëns met een eigen blad en activiteiten.

Veldkamp onderneemt ook voor zichzelf. De oud-schaatser, die een meao- en een nima-a marketingdiploma bezit, heeft sinds 1992 een eigen bedrijf: Veldkamp Sport & Business Consultancy. In eerste instantie was de BV bedoeld om schaatsgeld in te parkeren. “Het werd pas echt groot toen ik in 1995 voor België ben gaan rijden”, zegt Veldkamp, waarmee hij doelt op zijn beslissing om voor de zuiderburen uit te komen, om zo de Nederlandse kwalificatiewedstrijden te ontlopen.

Sportmanagement en -sponsoring

De schaatsbelg, zoals hij sindsdien werd genoemd, stelde een internationale schaatsploeg samen waar onder andere Ten Kortenaar, rijdend voor Oostenrijk, deel van uitmaakte. De schaatsers en medewerkers werden betaald uit de BV. Op het hoogtepunt had Veldkamp tien mensen in dienst.

Zijn bedrijf bestond uit meer dan alleen de schaatsploeg. Het management van sporters als snowboarder Nicolien Sauerbreij en schansspringer Ingemar Mayr werd ook door Veldkamps onderneming gedaan. Daarnaast organiseerde zijn bedrijf evenementen en gaf het advies over sportsponsoring.

Optrium

Tegenwoordig heeft Veldkamp geen mensen meer op de loonlijst. Het bedrijf is langzaam gekrompen toen de internationale schaatsploeg in 2002 ophield te bestaan. De BV bestaat nog wel, maar staat op een laag pitje. Ook iets waar hij de komende tijd over na gaat denken.

Het had anders af kunnen lopen. In 1999 lanceerde Veldkamp een plan voor een multifunctioneel sportcentrum in Rotterdam, het Optrium. Het ontwerp bestond uit drie hallen met een schaatsbaan, een Olympisch zwembad en een gecombineerde wieler- en atletiekbaan. Veldkamps bedrijf investeerde samen met anderen ruim 2 miljoen gulden in het project, dat in totaal 200 miljoen gulden moest kosten.

Politiek spelletje

In 2002 trok het Rotterdamse college van B en W echter zijn handen van het Optrium af. Veldkamp wijst op de dip in de IT-sector als reden. Maar ook de sterke tegenlobby hielp niet mee. “Het was een politiek spelletje. De sportbonden waren tegen, NOC*NSF was tegen. Zij zagen het als een bedreiging voor hun activiteiten.” De atletiek- en de wielerbond hadden bijvoorbeeld hun zinnen gezet op de bouw van het Omnisportcentrum in Apeldoorn.

Achteraf had Veldkamp het anders aangepakt. “Ik ging er te naïef in. Ik heb bijvoorbeeld eerst het plan gepresenteerd en ben toen pas gaan lobbyen. Dat moet andersom, weet ik nu. Ook heb ik in de tweede zin van de presentatie het woord topsport laten vallen. Daarna kwam ik nooit meer van dat imago af. Het was juist een complex voor de breedtesport, waar topsporters ook konden trainen.”

Burn-out

De periode rond het Optrium betekende wel de nekslag voor zijn schaatscarrière. In 2001 behaalde hij zijn laatste goede resultaat: een derde plek op het WK Allround. “Ik was per dag zes uur aan het trainen en vergaderde 's avonds nog vier uur. Dat hoort wel bij ondernemen maar niet bij topsport. Ik rustte te weinig en raakte overtraind. In het zakenleven
noem je dat een burn-out.”

Drie jaar nadat hij stopte met topsport (2006) is de energie pas weer terug. “De batterij is nu voller dan in mijn laatste vijf schaatsseizoenen.”

Coaching en communicatie

Zijn schaatscarrière is voor Veldkamp geen verloren periode. “Twintig jaar topsport is een aardige opleiding”, meent de Hagenees. Hij praat bevlogen over hoe de persoonlijke groei die hij doormaakte als schaatser van nut kan zijn voor het bedrijfsleven. “Mensen zitten vaak op verkeerde posities binnen een bedrijf. Je moet leren naar jezelf te luisteren. Stel een stappenplan op: maak bewust een analyse van je situatie, maak een plan en leef ernaar.”

“Ik heb er wel over nagedacht om meer met coaching en communicatie te doen”, zegt Veldkamp. “Dat aan de hand van een boek dat ik volgend jaar wil publiceren. Daar ga ik allemaal over nadenken deze winter.”

De winter betekent voor Veldkamp ook werken als schaatsanalist voor de NOS. Daarnaast verdient hij geld met een tiental lezingen per jaar en heeft hij “nog een paar spaarcenten”. En, lacht hij: “Ik heb natuurlijk nog een rechtszaak lopen tegen de Amerikaanse bond. Dus hopelijk heb ik in het voorjaar weer wat centen.”

LEES OOK DE ANDERE DELEN IN DEZE SERIE: