Bart van U. heeft donderdag bekend dat hij oud-minister Els Borst in februari 2014 heeft gedood. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar heeft omgebracht.

Van U., uit een orthodox-christelijk milieu, heeft volgens de rechtbank verklaard dat oud-minister Borst van Volksgezondheid verantwoordelijk was voor euthanasiewetgeving. De verwarde Van U. zou een “goddelijke opdracht” hebben gekregen om haar te doden.

Hij liet donderdagochtend voor de zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Rotterdam geheel onverwacht weten dat hij wilde praten. Achter gesloten deuren werd Van U. daarna aangehoord.

Eerder weigerde hij iets te zeggen over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst. Van U. wordt ervan verdacht dat hij Borst (2014 in Bilthoven) en zijn zus Loïs (2015 in Rotterdam) heeft gedood.

Volgens zijn advocaat Noëlle Pieterse heeft Van U. Borst waarschijnlijk gedood in een opwelling. Hij zou niet naar het huis van de oud-minister zijn gekomen met het vooropgezette plan haar te doden. Tijdens zijn eerdere bezoeken had hij Borst gevraagd om de adressen van de oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende, met wie Van U. volgens zijn advocaat in gesprek had willen gaan.

Hij heeft eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. Naar eigen zeggen deed hij dat uit zelfverdediging. Zijn relatie met Loïs, die voor Van U. probeerde te zorgen, was volgens hem slecht. In de verklaring die hij over het doden van zijn zus heeft afgelegd, repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

D66-voorman Alexander Pechtold noemt het motief van de moord 'schokkend en confronterend'. "Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Els is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven", aldus Pechtold in een verklaring.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl