Het spant erom aanstaande donderdag. Kan landenclub Opec, goed voor ruim 40 procent van de mondiale olieproductie, de forse prijsval van ruwe olie stuiten? De onderhandelingen zijn in volle gang.

De forse prijsval van ruwe olie dit jaar, van een niveau van meer dan 110 dollar per vat afgelopen zomer tot minder dan 80 dollar per vat, vormt een forse aanslag op de inkomsten van grote olieproducerende landen.

Maar veel oliestaten slikken liever een prijsval dan een verlaging van productie. Saudi-Arabië heeft daarom als leider van landenclub Opec grote moeite om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen.

Vrijstelling productiebeperking Irak, Iran en Libië

De Organisatie van Olie Exporterende Landen overweegt daarom om de lidstaten Irak, Iran en Libië vrij te stellen van een mogelijk besluit om de productie te verlagen, stelden ingewijden maandag tegenover perbureau Bloomberg. De OPEC vergadert 27 november over de hoogte van de productie in het licht van sterk gedaalde olieprijzen.

De productie in Irak en Libië is door jaren van oorlogsgeweld nog altijd maar een fractie van de capaciteit in die landen, terwijl Iran zwaar is getroffen door westerse sancties.

De prijs van Brentolie bereikte eerder deze maand met 76,76 dollar per vat de laagste stand in vier jaar. Dat was het gevolg van een lagere mondiale vraag naar energie, terwijl ook meespeelt dat de olieproductie in de VS de afgelopen jaren fors is gestegen. De ontginning van schalielagen heeft namelijk naast gas ook veel extra olie opgeleverd in de Verenigde Staten.

Op financiële markten wordt getwijfeld aan de bereidheid van de Opec-leden om zich aan productieafspraken te houden en ook dat heeft een drukkend effect op de olieprijs. Maandag werd een vat Brent verhandeld voor 79,79 dollar.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl