De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een reeks sancties tegen Rusland ingesteld. Daarmee wil hij Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten.

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die “materiële steun” gegeven zouden hebben aan de “cyberactiviteiten” van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama “voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt”.

Diefstal van gegevens

Obama herhaalde dat Rusland “acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden”. Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat “de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering”.

Obama’s Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

"Deze activiteiten hebben consequenties", zei Obama. Hij kondigde alvast aan dat het hier niet bij blijft. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. "Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt", aldus de vertrekkend president. In de komende dagen stuurt de Amerikaanse regering een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in de verkiezingen. Ook eerdere verkiezingen komen daarin aan bod.

Beleid van Trump

Het is de vraag hoe Donald Trump zal omgaan met de sancties. De aankomend president heeft bij herhaling duidelijk gemaakt dat hij de band met Rusland wil verbeteren en heeft daar ook bij de samenstelling van zijn regering blijk van gegeven. Zo draagt hij Rex Tillerson, de topman van oliebedrijf ExxonMobil, voor als minister van Buitenlandse Zaken. Die ligt goed in Moskou en kent Poetin persoonlijk.

Binnen de Republikeinse Partij gaan ook stemmen op om juist meer stappen tegen Rusland te ondernemen. De senatoren John McCain en Lindsey Graham kondigden donderdag aan dat ze zich gaan inzetten voor strengere sancties.

Laatste stuiptrekkingen

De nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn wat dat land betreft "contraproductief en zullen het herstel van de bilaterale banden schaden". Zo luidde donderdagavond het eerste commentaar van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De prominente senator Konstantion Kosachiov drukte zich minder diplomatiek uit. Hij noemde de uitzetting van 35 Russen door de VS "de laatste stuiptrekkingen van politieke lijken", doelend op het aanstaande vertrek van de Amerikaanse president Obama en diens Democratische regering. Kosachiov is voorzitter van de commissie voor Internationale Zaken van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer.

Moskou maakte eerder al duidelijk dat nieuwe Amerikaanse strafmaatregelen niet onbeantwoord zullen blijven. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de sancties donderdagavond "een teken van de onvoorspelbare en agressieve'' buitenlandpolitiek van de VS. President Poetin zal beslissen hoe Rusland hierop reageert.

Tegelijkertijd zei de woordvoerder de "efficiëntie van deze sancties niet te willen overdrijven'', aangezien Obama's termijn over drie weken afloopt. De zegsman zei "er niet zeker van te zijn of aankomend president Trump achter de sancties staat".