De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag met verliezen.

De negatieve teneur was vooral te danken aan tegenvallende kwartaalcijfers van de bankkolossen Bank of America en Citigroup en aan een aantal tegenvallende macrocijfers. Ook zorgde de ontkoppeling van de frank en de euro door de Zwitserse centrale bank voor onzekerheid.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.320,71 punten. De S&P 500 moest 0,9 procent terug tot 1992,67 punten en de Nasdaq verloor 1,5 procent tot 4570,82 punten, onder meer door een verlies van 2,7 procent bij Apple.

‘Hoop onzekerheid’

,,Er zit een hoop onzekerheid in de markt”, stelde een handelaar. ,,Beleggers vragen zich af wat ze met hun Zwitserse beleggingen aan moeten, de grondstofprijzen vliegen alle kanten op, macrocijfers geven een diffuus beeld en er komen deze week veel kwartaalcijfers naar buiten.”

Citigroup (min 3,7 procent) zag zijn winst in het afgelopen kwartaal bijna geheel verdampen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De inkomsten van de bank stonden fors onder druk door de onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar. Citigroup kampte daarnaast met een hoge rekening voor schikkingen en reorganisatielasten.

Minder inkomsten uit aandelenhandel

Ook Bank of America (min 5,2 procent) presenteerde zijn resultaten. De winst daalde in het vierde kwartaal tot 3,1 miljard dollar, van 3,4 miljard dollar een jaar eerder. Onder meer door de lage rentestand en de onrust op de financiële markten in de laatste weken van 2014 stonden de inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties onder druk.

Elektronicaketen Radioshack daalde ruim 35 procent. Volgens zakenkrant Wall Street Journal staat het bedrijf op het punt om zijn faillissement aan te vragen. De koersval van het bedrijf, dat al bijna een jaar in zwaar weer verkeert, zou de grootste zijn in bijna veertig jaar.

Zorgen over investeringsbereidheid

Beleggers maakten zich ook zorgen over het effect dat de forse gedaalde olieprijzen zullen hebben op de investeringsbereidheid en de winstgevendheid in het bedrijfsleven. Na een stijging van 5,6 procent op woensdag daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 4,6 procent tot 46,28 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 47,67 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl