De nieuwe afspraken over wie het gelag betaalt bij de redding of ontmanteling van noodlijdende banken, zijn goed nieuws voor de Europese belastingbetaler. Dat stelde hoogleraar bankwezen en financiering Harald Benink donderdag. De regels komen volgens hem ook de gezondheid van banken en de stabiliteit van het financiële stelsel ten goede.

,,Het is positief dat er een regime komt waarbij obligatiehouders moeten meebetalen”, zei Benink. ,,Daardoor wordt het risico voor de belastingbetaler beperkt.”

Bovendien kan van de nieuwe regels een louterende werking uitgaan omdat obligatiehouders banken beter in de gaten gaan houden, aldus de Tilburgse hoogleraar. Banken zullen hogere rentes moeten betalen naarmate zij meer risico nemen. Voorheen vervulden schuldeisers die rol van luis in de pels nauwelijks, omdat zij ervan uitgingen dat de overheid toch wel garant stond voor hun investeringen.

Rente

Om de rente op hun schulden niet te hoog te laten oplopen, zullen banken dus voorzichtiger moeten worden en dat is goed voor de stabiliteit, zei Benink. ,,Het kan zijn dat per saldo de financieringskosten van banken wat omhoog gaan'', erkende hij. Die rekening zal dan deels worden doorgeschoven naar bedrijven en consumenten. ,,Maar de leenkosten van banken waren gewoon te laag. Daarom konden ze meer risico nemen. Die perverse prikkel wordt nu ingeperkt'', aldus Benink.

Hoewel de nieuwe regels pas in 2018 ingaan, verwacht Benink dat ze ook voor die tijd al als ,,blauwdruk´´ kunnen dienen bij de sanering van banken met een kapitaaltekort. Als een bank geen kapitaal kan ophalen via de aandelenmarkt, en geen beroep kan doen op de eigen overheid of de beperkte leencapaciteit van het Europese noodfonds ESM, dan is afschrijven op schulden de enige mogelijkheid, aldus de hoogleraar. Hij noemde het ,,onvermijdelijk´´ dat dit gaat gebeuren omdat de Europese banken de komende tijd aan strenge stresstests worden onderworpen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl