- Er zijn vier belangrijke verschillen tussen de kredietcrisis van 2008 en de huidige bankencrisis, volgens de hoofdeconoom van kredietbeoordelaar Moody’s.
- De regelgeving voor banken is veel strenger geworden, waardoor ze hogere buffers moeten aanhouden om economische tegenslag op te kunnen vangen.
- Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid afgelopen weekend meteen ingegrepen om klanten van de omgevallen Silicon Valley Bank te beschermen.
- Lees ook: Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank is volgens sommige beursexperts het signaal dat de ‘superzeepbel’ eindelijk gaat knappen
Het omvallen enkele banken in de Verenigde Staten binnen een week tijd, waaronder Silicon Valley Bank en Signature Bank, heeft de vrees doen oplaaien voor een herhaling van de financiële crisis van 2008 en 2009.
Toch gelooft hoofdeconoom Mark Zandi van kredietbureau Moody’s niet dat de huidige problemen van enkele banken zullen uitmonden in een wereldwijde financiële crisis.
De huidige bankencrisis verschilt volgens Zandi op vier punten van de kredietcrisis, zo gaf hij deze week aan in een serie tweets. Dit zijn de belangrijkste verschillen.
1. Tijdens de kredietcrisis van 2008 werden alle financiële instellingen geraakt
De problemen in de Amerikaanse bankwereld raken momenteel een beperkt aantal middelgrote banken die sterke banden hebben met de techsector en de cryptowereld, aldus Zandi.
"Tijdens de grote financiële crisis werden alle financiële instellingen, groot en klein, meegezogen."
De financiële crisis van 2008 werd gevolgd door een zware recessie en ontstond door het instorten van de markt voor beleggingen in zogenoemde rommelhypotheken van huiseigenaren die hun woninglasten niet goed konden dragen.
Het instorten van de de markt voor subprime-hypotheken leidde uiteindelijk tot een mondiale financiële crisis, waarbij banken huiverig werden om geld aan elkaar te lenen.
2. De regelgeving voor financiële instellingen is aangescherpt na de kredietcrisis
In Europa en de VS zijn de eisen voor de kapitaalbuffers van banken opgeschroefd in de nasleep van de kredietcrisis.
Banken hebben te maken met veel strengere regulering dan veertien jaar geleden, benadrukt Zandi. "Banken moeten veel meer eigen vermogen als buffer aanhouden en liquide middelen beschikbaar hebben om een grote economische klap te kunnen opvangen."
3. De Amerikaanse overheid heeft sneller ingegrepen
De Amerikaanse overheid is afgelopen weekend meteen bijgesprongen, toen Silicon Valley Bank de deuren moest sluiten. Dit gebeurde via een garantie dat alle tegoeden van klanten van Silicon Valley Bank worden uitbetaald.
De Amerikaanse centrale bank heeft zondag ook nieuwe kredietfaciliteiten beschikbaar gesteld voor banken. "Dat is een groot verschil met de beslissing in 2008 om Lehman Brothers te laten omvallen", aldus Zandi.
De kredietcrisis escaleerde in 2008 toen zakenbank Lehman Brothers op 15 september 2008 omviel, wat een domino-effect had op andere financiële instellingen.
4. De economie staat er dit keer beter voor
Zandi merkt ook op dat de economische omstandigheden anders zijn. "In de VS is de arbeidsmarkt momenteel sterk en is de werkloosheid laag. Toen de grote financiële crisis toesloeg, bevond de economie zich al maanden in een recessie en had de huizenmarkt het zwaar."