Nederlandse bedrijven hebben enorme belangen in de handel in wiet. Dat blijkt uit een onderzoek van het FD en onderzoeksplatform Investico op basis van data van het Kadaster en de KvK. Business Insider somt de belangrijkste feiten uit het onderzoek op.
1. Helft van coffeeshops gefinancierd door ‘bovenwereld’
Zeker de helft van de coffeeshops heeft een pandeigenaar of een exploitant die we kennen uit de ‘normale’ economie, of worden gefinancierd door bekende bedrijven. Het gaat om banken, verzekeraars, bierbrouwers en woningbouwcorporaties.
2. € 1 miljard aan wiethypotheken
De vier grootste banken van Nederland, de Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank, hebben voor 1,1 miljard euro aan hypotheken uitstaan aan coffeeshops. 171 coffeeshops betalen deze hypotheken af met de winsten die worden gemaakt met de verkoop van de drugs. Dat is ongeveer een derde van alle coffeeshops in Nederland. Rabobank is wat dat betreft de grootste – de bank financiert 82 coffeeshops, en heeft leningen uitstaan van in totaal 557 miljoen euro.
3. Woningbouwcorporaties verhuren coffeeshops
Niet alleen banken, ook woningbouwcorporaties zitten in de wiethandel. In totaal worden 46 panden waar wiet wordt verkocht door woningcorporaties verhuurd. Het gaat onder meer om het Amsterdamse Ymere, dat 8 coffeeshops verhuurt.
4. Twaalf leden van de Quote-500
Ook twaalf ondernemers die in de Quote-500 staan, hebben belangen in de wiet. Zij hebben geld gestoken in 19 coffeeshops. Het gaat onder meer om Jan Verhagen van vastgoedbedrijf Libra, en vastgoedondernemers Ebe van Riesen en Jeroen Kool. Van Henk de Vries was al langer bekend dat hij in de coffeeshops zat; hij is oprichter van de Amsterdamse coffeeshop Bulldog.
5. Ook bierbrouwers steken geld in coffeeshops
Heineken heeft hypotheekleningen aan eigenaren van coffeeshops verstrekt. Hetzelfde geldt voor de brouwers Asahi en AB InBev, via hun dochters Grolsch en Oranjeboom.