Internationale banken experimenteren met eigen spionnen en lokoperaties om creditcardcriminaliteit en andere vormen van financiële fraude aan te pakken.
Op elke 2.635 euro aan betalingen met creditcards of betaalpassen gaat 1 euro verloren aan fraude in de Europese Unie, zo maakt de Europese Centrale Bank onlangs bekend.
Zo’n 60 procent van de fraude vindt plaats bij internetbankieren. De totale schade bedroeg in 2012 1,33 miljard euro.
Internetfraude: banken slaan terug
Genoeg reden dus voor banken om pro-actiever op te treden tegen vormen van digitale fraude. Volgens weekblad The Economist gebeurt dat ook en daarbij schuwen internationale banken niet spionagetechnieken in te zetten, inclusief ‘undercover’-operaties.
Zo heeft de Britse bank HSBC een oud-topman van de geheime dienst MI5 gerecruteerd in de strijd tegen cybercriminelen. En andere banken zetten ‘vallen’ op voor internetfraudeurs.
Nepwebsites en criminele fora
Een niet nader genoemde Amerikaanse bank heeft volgens The Economist neppagina's van de eigen bank gebouwd met profielen en e-mailadressen van fictieve bankiers. De bank hoopt dat criminelen afkomen op deze virtuele lokadressen om frauduleuze transacties te doen.
Ook begeven banken zich steeds actiever op criminele fora waar gehackte creditcardnummers worden verhandeld, aldus het weekblad.
Naast de behoefte aan een pro-actieve aanpak van cybercriminaliteit, speelt bij dit alles voor Amerikaanse banken nog een tweede motief. De Amerikaanse wetgever dreigt met steeds hogere boetes voor banken die hun anti-witwassystemen niet op orde hebben.
Lees ook
Zo halen criminelen je bankrekening leeg
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl