Banken hebben vlak voor het faillissement van Kroymans op frauduleuze wijze hun belangen veiliggesteld.
Dat denken de curatoren die het faillissement van de autodealer afhandelen, meldt de Volkskrant.
De curatoren vermoeden dat ABN Amro, ING, Fortis, Rabobank en enkele internationale banken in een syndicaat betrokken waren bij een frauduleuze aandelentransactie rondom Kroymans.
Ook worden de banken verdacht van boekhoudfraude. De curatoren dienen deze week nog een klacht in bij een rechtbank.
Eigen zaakjes gered
De dealer van luxe auto’s ging eerder dit jaar failliet, maar enkele maanden vóór dat faillissement zouden enkele financieel gezonde bedrijfsonderdelen voor één euro overgeheveld zijn naar een zusterbedrijf van Kroymans, Citadel Enterprises.
Dat onderdeel viel buiten het uiteindelijke faillissement van Kroymans. Volgens de curatoren hebben de bedrijfsonderdelen een waarde van ongeveer 170 miljoen euro. Op het moment dat de bedrijfsonderdelen van juridische eigenaar verwisselden, wisten de banken al dat Kroymans op een faillissement afstevende, stellen de curatoren.
De curatoren vermoeden dat de banken zeker wilden zijn dat ze hun vorderingen terug konden krijgen na het faillissement van Kroymans. Dat is ernstig, want op die manier zouden andere schuldeisers van Kroymans benadeeld zijn.
Accountant van Kroymans
Ook stellen de curatoren vragen bij de rol van accountant Ernst & Young, die de boeken van Kroymans controleerde. De accountant verklaarde de financiën van 2007 in orde, terwijl begin 2008 bleek dat de situatie bij de autodealer bepaald niet rooskleurig te noemen was.
De curatoren menen dat er slechts sprake was van een papieren boekwinst over 2007, en dat Ernst & Young aan de bel had moeten trekken.
De zaak kan gevoelig zijn voor Gerrit Zalm en het ministerie van Financiën van Wouter Bos. ABN Amro en Fortis waren al genationaliseerd toen de Kroymans-onderdelen in maart 2009 overgingen naar Citadel Enterprises.
Zalm's voormalige rol als financieel topman van DSB is op dit moment al onderwerp van onderzoek door een commissie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl