De Nederlandsche Bank (DNB) dwingt grote Nederlandse banken om grotere kapitaalbuffers aan te leggen voor mogelijke verliezen op vastgoedleningen. Ook moeten de banken het risicobeheer verbeteren.

Dat staat in een brief die minister Dijsselbloem van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, meldt NRC Handelsblad. De banken zouden in totaal 110 miljard euro aan commercieel vastgoedleningen hebben verstrekt. DNB maakt zich zorgen over de risico’s die de banken lopen vanwege deze leningen. Vastgoed is door de crisis flink in waarde gedaald en er is bovendien veel leegstand.

Het is niet bekend om welke banken het precies gaat. Ook is onduidelijk hoeveel extra kapitaal de banken zijn gaan aanhouden. DNB zegt dat de extra buffers de resultaten van de banken komend jaar zullen drukken.

Volgens DNB waarderen de banken hun vastgoedleningen niet ’tijdig en actueel’ genoeg. Daardoor is onduidelijk hoe groot het risico is dat de banken lopen. De  buffers moeten daarom worden verhoogd, vindt DNB. Ook moeten de banken de waarde van hun vastgoedportefeuille realistischer inschatten.

DNB wil daarnaast mogelijk dat accountants extra controles uitvoeren voordat de halfjaar cijfers naar buiten worden gebracht. De accountants moeten dan bekijken of de leningen realistisch worden gewaardeerd. DNB gaat de leningen zelf ook bekijken.

Met de maatregelen loopt DNB vooruit op een Europees programma dat begin 2014 wordt uitgevoerd, voorafgaand aan oprichting van de Europese Bankenunie. DNB loopt met deze maatregelen vooruit op een programma dat per 2014 zal worden uitgevoerd in de richting van een Europese bankenunie. Dat is mede het gevolg van de nationalisatie van SNS Reaal, vanwege grote problemen met vastgoedleningen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl