Het geklaag van banken en hun argument dat door de belasting, die volgens het akkoord 600 miljoen euro moet opbrengen, de kredietverlening in het geding komt, veegt Arnold van tafel. ,,Die sector kan nog veel efficiënter. Er zit daar nog heel veel vet op de botten”, vindt de hoogleraar.
Arnold had graag gezien dat extra inkomsten uit de bankentaks waren aangewend om de btw niet te verhogen. Door de verhoging van de btw met 2 procentpunt en andere maatregelen zal de consumptie de komende jaren dalen of hoogstens stabiel blijven, denkt hij. ,,Voor economische groei moet je dan hopen op het herstel van de wereldhandel. En dat heb je niet zelf in niet de hand.”
Oliedom
Arnolds collega Casper de Vries heeft een radicaal andere mening. ,,Oliedom” noemt hij de verzwaring van de bankenbelasting. De maatregel is volgens hem niet economisch, maar politiek gemotiveerd. ,,Het is regeren uit wraak en dat is het domste wat je kan doen”, denkt De Vries. Kredietverlening is de olie van de economie, die moet je volgens de econoom niet weghalen. ,,Dit kan volkomen averechts uitpakken”.
Verder is De Vries wel degelijk tevreden dat er een akkoord ligt. ,,Een pluim op de hoed van de Tweede Kamer”. Ook Arnold vindt het ,,een politiek huzarenstukje”, waarbij het internationaal aanzien van Nederland weer flink wordt opgevijzeld en er snel veel geld wordt opgehaald. ,,In het huidige politieke klimaat moet je blij zijn dat er een akkoord ligt”.
Smetje
De btw-maatregel noemen beide economen als een smetje op de afspraken. Maar Irene Burgers, hoogleraar fiscale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is wel tevreden over de btw-verhoging. ,,Uit internationaal onderzoek is al vaak gebleken dat die belasting de beste is om te verhogen. De effecten ervan zijn ook redelijk eerlijk.''
Burgers is ook te spreken over de afspraken rond de hypotheekrente. Nieuwe aflossingsvrije hypotheken vallen volgens het akkoord niet meer onder de hypotheekrenteaftrek. ,,Een eerste stap op de juiste weg. Uiteindelijk moeten we naar een systeem waarbij niet de rente, maar de schuld aftrekbaar wordt tegen een vast tarief''.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl