Bedrijven hebben in 2014 vaker gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de overheid garant te laten staan bij een lening. Doordat de overheid garant staat, worden banken eerder over de streep getrokken om een investeringsplan te financieren.
Middelgrote en kleine bedrijven maakten afgelopen jaar vaker gebruik van de borgstellingsregeling BMKB voor leningen tot 3 miljoen euro. Bijna tweeduizend mkb-bedrijven profiteerden van de in totaal 372 miljoen euro aan budget voor borgstellingen, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.
In totaal staat er nu ongeveer 7 miljard euro aan financieringen uit voor mkb-bedrijven met steun van de overheid.
Door de crisis zijn banken terughoudend met het geven van kredieten. Het kabinet wil de kredietverlening stimuleren met onder meer garanties en kleine leningen aan mkb’ers.
Lenen met overheidsgarantie
Kamp noemt het positief dat ondernemers de financiering van plannen rond krijgen met een zetje in de rug van de overheid. ,,De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn. Toch ondervinden nog teveel ondernemers problemen bij het aantrekken van krediet. Er blijft dus werk aan de winkel voor zowel de banken als de overheid.’’
Daarbij verstrekte Qredits, een landelijke kredietorganisatie voor ondernemers, nog eens leningen tot 50.000 euro aan ruim duizend bedrijven die niet door de banken geholpen konden worden. In 2014 werd 18,6 miljoen euro aan microkrediet verstrekt. Een jaar eerder was dat nog 16,4 miljoen euro.
Forse groei nieuwe bedrijven tot 2025
Het aantal bedrijven in Nederland blijft komende jaren naar verwachting flink toenemen, vooral doordat er meer zzp'ers bijkomen. Dat voorziet het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport over de toekomst van het midden- en kleinbedrijf.
Afgelopen twintig jaar is het aantal ondernemingen al meer dan verdubbeld, van 600 duizend in 1996 naar 1,4 miljoen nu. De bank gaat ervan uit dat er in 2025 circa 2,2 miljoen bedrijven zijn.
ING stelt dat ondernemerschap komende jaren onveranderd populair blijft, onder meer door de steeds lager wordende drempels om een eigen bedrijf te beginnen, digitalisering en de drang naar meer vrijheid onder nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden. Dit zorgt met name voor aanwas van kleine bedrijven, aldus de economen van de bank.
Toename zzp'ers houdt aan
De hoeveelheid zzp'ers zit de laatste tijd al flink in de lift. In 1996 telde Nederland nog zo'n 400.000 zelfstandigen zonder personeel, nu meer dan 800.000. Lange tijd was het vooral het gunstige economische klimaat dat werknemers ertoe bewoog om voor zichzelf te beginnen.
Sinds het begin van de crisis in 2008 gaat het meer om noodgedwongen besluiten. Werknemers die na hun ontslag geen andere baan vinden, kunnen soms eigenlijk alleen nog als zelfstandige aan de slag.
De verwachting is dat het aantal zzp'ers komende jaren verder zal toenemen, alleen in een minder hoog tempo dan tot nu toe het geval is geweest. In de arbeidsmarkt wordt steeds meer nadruk gelegd op flexibiliteit, en het zzp'erschap is slechts een van de antwoorden hierop.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl