De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 350,93 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 547,81 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,9 procent.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,4 procent lager. Beleggers focussen zich deze week vooral op de start van het jaarcijferseizoen. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa zal dinsdag, zoals gebruikelijk, als eerste grote concern de boeken openen over het afgelopen jaar.
Europese bankaandelen
De Europese bankaandelen stonden in de belangstelling nadat de regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden werden versoepeld. Ook krijgen de banken van de internationale financiële toezichthouders 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de nieuwe regels. In Frankfurt klom Deutsche Bank 2,9 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 1,8 procent. In Amsterdam won ING 2,3 procent, terwijl SNS Reaal en BinckBank ook flink stegen.
Chipmachinemaker ASML was een van de grootste dalers in de AEX met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 6 procent na een adviesverhoging door Citigroup.
Air France-KLM
Air France-KLM klom 3,2 procent. Volgens Italiaanse media wil de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie haar Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. Een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.
In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 1,8 procent. Het bedrijf verkocht zijn vastgoedportefeuille in de VS voor 720 miljoen dollar (552 miljoen euro) aan investeringsmaatschappijLone Star.
Imtech
Imtech won 1,9 procent. Analisten waren tevreden over het orderboek van de technisch dienstverlener. Imtech gaf in een nieuwjaarstoespraak aan dat die vorig jaar met 12 procent is gegroeid.
De euro was 1,3078 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 93,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 111,01 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl