- Banken gaan bij onderzoek naar verdachte geldtransacties minder vaak controleren en leggen de focus meer op gevallen met een hoog risico.
- De praktijk voor het bestrijden van witwassen van crimineel geld wordt samen met toezichthouder DNB op een meer ‘risicogebaseerde’ manier uitgevoerd.
- Als uitgaven van personen binnen een normaal patroon passen, wordt minder actie ondernomen.
- Lees ook: Nieuwe Europese regels van kracht om witwassen via crypto tegen te gaan
De Nederlandse banken gaan klanten minder vaak controleren op mogelijk witwassen. Samen met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kwamen de banken overeen om het toezicht meer risicogebaseerd uit te voeren, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Zo zal voortaan niet meer iedere uitgave van alle personen die naar een land reizen dat door de Europese Unie als hoog risico is bestempeld tot vragen leiden. Als de uitgaven binnen een normaal patroon voor een vakantieganger blijven, ondernemen de banken geen verdere actie meer.
Ook het vaststellen van de persoon die uiteindelijk achter een onderneming zit, de zogeheten UBO, moet makkelijker. Als een onderneming niet als een hoog risico wordt gezien kan die volstaan door de melding uit het UBO-register te bevestigen. Alleen als het bedrijf wel als een hoog risico wordt gezien, zullen banken voortaan nog om meer informatie vragen.
Witwassen: standaard voor onderzoek bij risicogroepen zoals sekswerkers en cryptobedrijven
De banken klaagden al langer dat de onderzoeken die zij moeten doen om witwassen en financiering van terrorisme op te sporen niet duidelijk zijn omschreven. Daarom deden de banken meer dan wellicht nodig was uit angst om te weinig te doen en een boete te krijgen. Ze waarschuwden dat dit tot hoge kosten leidde. Met de nieuwe aanpak kunnen ze ook daar een verbetering inbrengen.
De NVB publiceert woensdag vijf standaarden voor het risicogebaseerd klantonderzoek. De komende tijd komen er daar nog twaalf bij, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld coffeeshops en bedrijven die veel betalingen in contant geld aannemen.