Beursgenoteerde bedrijven hebben afgelopen jaar een recordbedrag van 1.750 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson.

Concerns die zijn op genomen in de Janus Henderson Global Dividend Index, keerden in 2024 bij elkaar 5,2 procent meer dividend uit dan in het voorgaande jaar. De sterke groei van de dividendbetalingen komt vooral vanuit de financiële wereld en grote techbedrijven.

Janus Henderson merkt op dat op de regionale groei van dividenduitkeringen vooral sterk was in Europa, de VS en Japan. Voor dit jaar verwacht de vermogensbeheerder een groei van de wereldwijde dividenden met 5 procent.

Bijna de helft van de totale dividendgroei kwam afgelopen jaar van financiële instellingen, waarbij banken de boventoon voerden.

Andere grote dividendbetalers waren big tech-bedrijven zoals Meta en Alphabet in de VS. Ook de Chinese techreus Alibaba keerde fors meer dividend uit. Samen waren deze drie bedrijven goed voor 15,1 miljard aan dividenduitkeringen over 2024.

De 10 grootste dividendbetalers ter wereld

Een blik op de top 10 van beursbedrijven die in absolute zin het meeste dividend uitkeerden, laat zien dat sofwaregigant Microsoft bovenaan staat. Daarnaast telt het topsegment relatief veel olie- en gasbedrijven, waaronder ExxonMobil, PetroChina en Chevron. Apple behoort ook tot de grote dividendbetalers in de wereld, als je kijkt naar de absolute bedragen.

2024: grootste dividendbetalers (totaalbedrag 146 miljard dollar)

  • Microsoft
  • ExxonMobil
  • HSBC
  • Apple
  • China Construction Bank Corp
  • PetroChina
  • China Mobile
  • JPMrogan Chase
  • Chevron
  • Johnson & Johnson

Beleggers kijken bij dividenduitkeringen vooral naar het dividendrendement, ofwel de hoogte van het dividend per aandeel afgezet tegen de beurskoers.

Uit gegevens van Yahoo Finance blijkt dat het dividendrendement op basis van het verwachte dividend in de komende vier kwartalen voor Microsoft bijvoorbeeld op 0,85 procent ligt. Bij ExxonMobil ligt het dividendrendement fors hoger op 3,7 procent.

Nederlandse beursbedrijven verhogen dividenden relatief sterk

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven keerden afgelopen jaar bij elkaar 16 miljard dollar (omgerekend 15 miljard euro) aan dividenden uit. Daarbij verhoogde de helft van de bedrijven die zijn opgenomen in de Janus Henderson Global Dividend Index het dividend met minimaal 10 procent.

"Dit maakt Nederlandse bedrijven aantrekkelijk voor zowel lokale als internationale beleggers", zegt hoofd Benelux Sander van der Ent van Janus Henderson in een perstoelichting.

Wat betreft de economische vooruitzichten lijkt 2025 een onzeker jaar te worden voor de wereldeconomie. Dit heeft vooral te maken met het risico van geopolitieke spanningen en handelsoorlogen.

Toch gaat de consensus van analisten nog altijd uit van een stijging van meer dan 10 procent van de bedrijfswinsten, merkt aandelenstrateeg Jane Shoemake van Janus Henderson op.

"Zelfs als dit gezien de huidige wereldwijde economische en geopolitieke uitdagingen overdreven optimistisch is, is het goede nieuws voor inkomstenbeleggers dat dividenden doorgaans veel veerkrachtiger blijken te zijn dan winsten in economische cycli."

"Bedrijven kunnen zelf bepalen hoeveel ze uitkeren aan aandeelhouders, dus er is veel minder variabiliteit in dividendinkomstenstromen. Daarom verwachten we dat de dividenden het komende jaar een nieuw record zullen bereiken.”

LEES OOK: Waarom aandelen die duur lijken, toch goedkoop kunnen zijn