- De redding van de Zwitserse grootbank Credit Suisse heeft maandag niet geleid tot een terugkeer van de rust op de beurs.
- Vooral bankaandelen hadden het zwaar. In Amsterdam daalden zowel ING als ABN AMRO fors.
- Centrale banken in onder meer Europa en de VS hebben besloten om banken extra mogelijkheden te bieden om goedkoop te lenen.
- Lees ook: Centrale banken proberen beurs te kalmeren…maar dat frustreert het beleid om de hoge inflatie te bestrijden
De Nederlandse banken ING en ABN AMRO gingen maandag hard omlaag op de Amsterdamse beurs. Ook de andere Europese banken stonden onder druk.
Beleggers reageerden op de overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door zijn grotere rivaal UBS. Die Zwitserse bank, waar oud ING-topman Ralph Hamers aan het roer staat, koopt Credit Suisse voor zo’n 3 miljard euro in aandelen UBS.
Hoewel Credit Suisse nu van de ondergang is gered, lijden de aandeelhouders van Credit Suisse wel een flink verlies door de reddingsactie. De bank was vrijdag namelijk nog ongeveer 7,6 miljard euro waard. Ook de obligatiehouders van Credit Suisse lijden zware verliezen.
Investeerders in de financiële sector blijven daardoor bezorgd over de waarde van hun beleggingen. UBS zakte 12 procent in Zürich en Credit Suisse kelderde ruim 60 procent.
Koersverlies voor ING en ABN AMRO
ING raakte 6 procent kwijt en ABN AMRO, die sinds maandag weer is opgenomen in de AEX-index, verloor 1 procent.
De AEX index noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 725,85 punten. De verzekeraars Aegon en NN Group verloren 0,4 en 0,8 procent. Branchegenoot ASR, die ook promoveerde naar de AEX, daalde 0,1 procent.
President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomde de "snelle actie rond Credit Suisse" en herhaalde dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken.
De ECB, de Federal Reserve en vier andere centrale banken lieten daarnaast weten banken de komende tijd extra leenmogelijkheden te bieden. Daarmee willen ze zorgen dat de banken over voldoende geld beschikken als klanten grote tegoeden willen opnemen.
Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 0,6 procent. In de MidKap ging flitshandelaar Flow Traders, die juist profiteert van de onrust op de beurzen, aan kop met een plus van 2 procent.
De euro was 1,0643 dollar waard, tegen 1,0667 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,8 procent tot 64,90 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 71,14 dollar per vat.
Bitcoin stijgt fors
De koers van bitcoin is opvallend genoeg gestegen naar het hoogste niveau in negen maanden tijd. De virtuele munt was maandagochtend 28.519 dollar waard, omgerekend bijna 26.800 euro. In een week tijd is de bitcoin 27 procent meer waard geworden.
De Amerikaanse overheid maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat de val van de Silicon Valley Bank verdere gevolgen heeft. De organisatie achter de belangrijke virtuele munt USDC had 3,3 miljard dollar op de rekening bij de Silicon Valley Bank.
Ook andere crypto's stijgen in waarde. Zo is de Solana in een week tijd ongeveer 19 procent meer waard geworden. De koersen van de ethereum en de BNB stegen in de afgelopen week met ruim 12 procent en de Dogecoin won ongeveer 7 procent.