Aandelenmarkten stapelen record op record, terwijl de economie het helemaal niet zo goed doet. Kan dat goed blijven gaan? En waar moet je als belegger op letten? Tijdens de eerste editie van het Business Insider Beleggerscafé kwamen experts en beleggers op donderdag 16 mei samen om op zoek te gaan naar de onderliggende trends op de beurs.
Terwijl de bezoekers van het BI Beleggerscafé voor aanvang van de talkshow op het terras van Kasteel De Hooge Vuursche van een hapje en drankje genieten, breekt de Dow Jones voor het eerst door de grens van 40.000 punten. “Het is een feestje op de beurs,” constateert een van de gasten.
Maar de vraag is hoe lang de slingers kunnen blijven hangen. Er is groeiende economische onzekerheid, met name in Europa. Die wordt gevoed door een zenuwachtig makende mix van macro-economische ontwikkelingen. Naast geopolitieke strijd, deglobalisering, oorlogsdreiging en inflatie zijn er de stug stijgende staatsschulden. Het zijn zaken die zelfs de meest geharde beleggers uit hun kunnen slaap houden.
Dat leidt tijdens dit Beleggerscafé tot een aantal fundamentele vragen. Lukt het centrale banken bijvoorbeeld nog wel om de inflatie te beteugelen? Zitten we met z’n allen naar het ontstaan van een nieuwe bubbel te kijken? Of herhaalt de geschiedenis zich dit keer op een totaal andere, onverwachte en verrassend nieuwe manier? En nog belangrijker: hoe kun je daar als belegger op anticiperen?
Voor meer inzicht in de laatste ontwikkelingen, ontvangt host Joost Hoebink aan de talkshowtafel een viertal gasten.
Blije en bezorgde gezichten bij beleggers
Een van de vier tafelgasten is technisch analist Gökhan Erem. Hij is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector en adviseert professionele en particuliere beleggers. Erem is financieel columnist bij Business Insider en publiceert regelmatig analyses over onder recente marktontwikkelingen. Hoe kijkt hij als technisch analist aan tegen de berichten over de diverse beursrecords? Ziet hij enkel blije gezichten om zich heen? “Jawel, maar ik zie ook bezorgde gezichten.”
Tegenover hem zit beleggingsspecialist en mede-columnist Michael Nabarro. Zijn financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is Nabarro nauw betrokken bij het adviseren en begeleiden van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Als het om crises gaat, kan Michael bogen op een lange reeks ervaringen: van de dotcombubbel in 2000 tot de Griekse schuldencrisis. Hij ziet het hoofdschuddend aan: “Eigenlijk leren we niet zo veel van onze fouten. Kijk maar wat er recent in China is gebeurd met het vastgoed.”
Volgens Nabarro heeft er de afgelopen jaren een paradigmashift plaatsgevonden. Waar je vroeger op school leerde dat de beurs een weerspiegeling is van de economie, zijn die twee steeds verder uit elkaar gaan lopen. “Andere krachten zijn de steunpilaren geworden onder de beurs. De centrale bankiers zijn belangrijker geworden dan de fundamenten van de reële economie.”
Vastgoed als alternatieve belegging
Het spreiden van risico’s door beleggingen te diversifiëren kan helpen om een beleggingsportefeuille robuuster te maken. Hiervoor kun je ook buiten de beurs kijken, bijvoorbeeld op de vastgoedmarkt. Daar weet tafelgast Miranda Landkroon alles van. Zij is Manager Vermogensopbouw en fondsmanager bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen.
Landkroon reflecteert op de aankondiging van het nieuwe kabinet. Zo hoopt ze dat er na de maatregelen van het kabinet Rutte IV er nu uiteindelijk wat rust komt: “Die acties zijn natuurlijk niet ten goede gekomen voor de vastgoedwereld. Meer rust zou goed zijn.”
Ze ziet de veranderende rol van de traditionele grootbanken terug in de groei van Mogelijk Vastgoedfinancieringen. Waar banken een terugtrekkende beweging maken als het gaat om MKB-leningen, springt een alternatief als Mogelijk sinds de oprichting in 2016 in dat gat. “We vervullen een platformfunctie waarbij we MKB’ers op zoek naar een financiering koppelen aan particuliere geldverstrekkers.”
Edelmetaal vervult unieke rol: goud als bouwsteen van een beleggingsportefeuille
De vierde gast aan tafel is Bart Brands. Deze edelmetalenspecialist van Gold Republic weet alles over goud en de unieke rol die edelmetaal vervult in economisch volatiele tijden. Voor de gelegenheid heeft hij een baartje zilver bij zich. Bart heeft tevens een succesvol YouTube-kanaal en is oprichter van de European Blockchain Foundation. Hij spreekt zijn passie uit voor edelmetaal: “Het is een van de mooiste vormen van geld.”
Volgens Brands is goud bij uitstek een alternatieve belegging die sterk samenhangt met de zoektocht naar weerbaarheid tegen economische ontwikkelingen. Hij wijst naar de groeiende schuldenberg en spendeerdrift van nationale overheden. “Goud is een alternatief voor mensen die hun risico’s willen spreiden. Je ziet dat ook steeds meer bij jonge mensen: juist hen zien we steeds meer in ons fonds terug.”
Benieuwd naar de inzichtvolle pitches en inzichten van Miranda Landkroon van Mogelijk Vastgoedfinancieringen, Bart Brands van Gold Republic en de beursanalyses van Gökhan Erem en Michael Nabarro? Bekijk de hele kennissessie hieronder.