Olie- en gasconcern Shell schrapt dit jaar circa 6.500 banen, omdat het bedrijf veel last heeft van de lage olieprijzen. Shell houdt nu rekening met een langere periode van relatief lage olieprijzen.
6.500 banen weg (ofwel zo’n 7 procent van het personeel), een stevige rem op de investeringen en vol gas bij de beoogde mega-overname van collega BG. Met die boodschap gaf topman Ben van Beurden donderdag aan dat energiereus Shell niet bang is om het hakmes in te zetten, nu het erop lijkt dat olieprijzen voor langere tijd lager lijken te blijven. Hij sprak donderdag in dit verband van “enkele jaren”.
Op de beurs toonden beleggers zich tevreden met de getoonde daadkracht. Het aandeel Shell was donderdagochtend koploper in de AEX-index met een winst van 3 procent.
Olieprijs voor langere tijd laag
Topman Ben van Beurden meldde donderdag bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar dat de olie-industrie kampt met uitdagende tijden en daarom wordt “urgent en met overtuiging” ingegrepen bij het concern. Een deel van het banenverlies is al gerealiseerd, aldus Shell. Het gaat daarbij om banen in Groot-Brittannië en Noorwegen. Wereldwijd telt het concern ongeveer 94.000 werknemers.
De toonzetting van de boodschap was wat somberder dan enkele maanden geleden. Toen gaf Van Beurden aan op de middellange termijn te rekenen op een terugkeer naar olieprijzen van 70 tot 110 dollar per vat. “Wij hebben voor een deel van onze projecten ook een olieprijs van iets onder de honderd dollar nodig”, zei Van Beurden afgelopen januari bij de presentatie van de jaarcijfers van 2014.
De huidige olieprijzen van iets meer dan 50 dollar per vat zijn daar ver van verwijderd en het lijkt erop dat Shell nu incalculeert dat de terugkeer naar hogere prijsniveaus wat verder in de toekomst ligt.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Op de korte termijn betekent een lagere olieprijs voor energiereus Shell simpelweg minder winst. Daarom wordt er nu serieus in de kosten gesneden en schroeft Shell de investeringen nog wat extra terug.
Meer vaart met reductie investeringen
Aan het begin van dit jaar gaf Van Beurden aan dat het investeringsniveau over een periode van drie jaar 15 miljard dollar lager zou uitvallen. Donderdag gaf Shell aan dat de kapitaalinvesteringen dit jaar ongeveer 30 miljard dollar zouden bedragen: een daling van liefst 7 miljard dollar vergeleken met 2014 en 3 miljard dollar méér dan oorspronkelijk was voorzien voor dit jaar.
Tekenend is ook dat de prognoses voor de megaovername van collega BG - die in 2016 moet worden afgerond - zijn aangescherpt. Afgelopen april gaf Shell aan dat de gezamenlijke investeringen in 2016 iets onder de 40 miljard dollar zouden liggen. In de update van donderdag is sprake van gezamenlijke investeringen van Shell en BG van circa 35 miljard dollar in 2016.
Alles wijst er dus op dat de snelheid waarmee Shell de investeringen in nieuwe winningsprojecten voor olie en gas terugschroeft, wordt opgevoerd. Van Beurden gaf donderdag aan dat er dit jaar slechts twee grote nieuwe projecten zijn goedgekeurd. De nadruk ligt op projecten die bij een olieprijs van iets meer dan 50 dollar per vat winstgevend zijn. Beslissingen over projecten met hogere break-evenprijzen dan 70 dollar per vat worden verder uitgesteld.
Naast het verlagen van de investeringen is Shell bezig activiteiten te verkopen. Voor 2014 en 2015 gaat het om in totaal 20 miljard dollar aan bezittingen, aldus het concern. In dit verband kondigde Shell donderdag de verkoop aan van een belang van ruim 33 procent in de Japanse olieraffineerder Showa Shell aan branchegenoot Idemitsu. Dat levert circa 1,4 miljard dollar op.
Mega-overname BG als 'springplank' om Shell te stroomlijnen
Het concern verklaarde verder dat de geplande overname van BG op koers ligt voor afronding begin 2016. Volgens Shell wordt goede vooruitgang geboekt bij de goedkeuring door toezichthouders. Shell betaalt 64 miljard euro voor BG. Lees ook voor meer achtergrond: 3 redenen waarom Shell fors betaalt voor overname BG.
Topman Van Beurden lijkt de overname van BG te willen aangrijpen om een dubbelslag te slaan: fors snijden in de kosten, mindere rendabele onderdelen afstoten en tegelijkertijd een sterker bedrijf bouwen.
Dat laatste wil Van Beurden doen door sleutelactiviteiten op het gebied van traditionele olie- en gaswinning, diepzeeprojecten en productie- en transportketens van vloeibaargas te integreren. In een perstoelichting sprak Shell donderdag in dit verband van "een springplank om Shell te veranderen" in de richting van een "eenvoudiger en meer gefocust bedrijf".
Winstdip en forse daling olie- en gasproductie
De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, kwam in het tweede kwartaal uit op 3,8 miljard dollar, zo bleek donderdag. Een jaar eerder schreef Shell nog 6,1 miljard dollar bij.
Belangrijk voor beleggers is dat Shell, ondanks de lagere winstgevendheid, de hoogte van de dividenduitkering gelijk houdt. Dit jaar gaat het om 1,88 dollar per aandeel. Voor 2016 wordt minimaal een vergelijkbaar bedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders. Verder wil Shell nog steeds tussen 2017 en 2020 voor minstens 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.
Zorgelijk voor Shell was de forse productiedaling van olie en gas in het tweede kwartaal. De productie van olie en gas van het bedrijf kromp afgelopen kwartaal met 11 procent op jaarbasis tot het equivalent van 2,7 miljoen vaten van 159 liter per dag. Dat had deels te maken met incidentele factoren zoals onderhoudsprojecten én de verlaging van het productieplafond in Groningen bij de NAM in Nederland en problemen in Nigeria. Maar ook exclusief dergelijke factoren zou de olie- en gasproductie nog 3 procent lager zijn geweest.
De combinatie van lagere productievolumes en lagere olieprijzen maakt het voor Shell-topman Van Beurden wel makkelijker om het voordeel van de overname van BG te benadrukken. Waar Shell op eigen kracht steeds meer moeite heeft om pakweg 3 miljoen vaten per dag op te pompen, levert de combinatie met BG naar verwachting een plus van 20 procent bij de productie van olie en gas.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl