Aandelenbeleggers waren donderdag licht negatief gestemd op de Amsterdamse beurs.

Een daling van het Duitse economisch vertrouwen drukte het beurssentiment. Op het Amsterdamse Damrak stonden bouwbedrijven stevig onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 16.00 uur 0,2 procent lager op 405,57 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 621,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,5 procent.

KPN daler

KPN was de grootste daler in de AEX met een min van 2,1 procent. Volgens Theodoor Gilissen is de kans op een nieuw bod op KPN door het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een stuk kleiner geworden, nu eigenaar Carlos Slim heeft aangegeven zijn belang in het bedrijf bij een geschikte prijs te zullen verkopen.

Chipmachinemaker ASML, die woensdag met kwartaalcijfers komt, verloor 0,3 procent.

BAM en Ballast Nedam

In de MidKap verloor BAM 10,8 procent aan beurswaarde. Het geplaagde bouwbedrijf bevestigde dinsdag een hooggeplaatste medewerker op staande voet te hebben ontslagen wegens fraude. Ook liet makelaarsorganisatie NVM weten dat het tempo waarin de Nederlandse woningmarkt nu herstelt maar van tijdelijke aard is. Concurrent Ballast Nedam ging mee omlaag en zakte 4,3 procent.

Een opvallende daler was verder biotechbedrijf Pharming, dat 15 procent kwijtspeelde. Volgens topman Sijmen de Vries werd de afstraffing veroorzaakt door ,,valse geruchten'' over een voor Pharming negatieve beslissing van de Amerikaanse toezichthouder FDA over het toelaten van het medicijn Ruconest op de Amerikaanse markt. De deadline voor het FDA-besluit staat voor woensdag op de rol, er is nog geen beslissing genomen, zo verzekerde De Vries.

In Frankfurt ging Software meer dan 18 procent onderuit. Het Duitse softwarebedrijf verlaagde de omzetverwachting voor zijn grootste divisie vanwege projectvertragingen. Michael Page steeg in Londen 2,5 procent na een goed ontvangen kwartaalupdate. Espirito Santo, dat de afgelopen handelsdagen de zorgen over de Portugese bankensector al versterkte, verloor 7,2 procent.

De euro was 1,3610 dollar waard, tegen 1,3625 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 99,69 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 105,18 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl