De beurs in Amsterdam stond donderdag in het eerste handelsuur lager. Ook de andere graadmeters in Europa gingen naar beneden. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten. Verzekeraar Aegon ging flink omlaag na een handelsbericht.
De AEX-index stond 0,7 procent in de min op 431,59 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 639,90 punten. De indices in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,9 procent.
Aegon speelde 9,1 procent van zijn beurswaarde kwijt. De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten. Daardoor daalde de winst met 50 procent tot 143 miljoen euro. Topman Alex Wynaendts wees er wel op dat de kapitaalpositie van Aegon nog altijd ruimschoots aan de eigen doelen voldoet.
Analist Matthias De Wit wees erop dat niet alleen de winst van Aegon harder daalde dan verwacht, maar dat ook de kapitaalpositie sterker onderuit ging dan analisten hadden voorspeld. De Solvency II-ratio kwam uit op 155 procent, waar werd gerekend op 157 procent.
ING concludeerde eveneens dat Aegon niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Daarbij kwam de onderliggende brutowinst volgens analist Albert Ploegh 5 procent lager uit dan voorspeld.
BAM onderuit
Bij de middelgrote fondsen vielen chemicaliëndistributeur IMCD en bouwbedrijf BAM op. IMCD was lijstaanvoerder met een winst van 4,4 procent, na door beleggers goed ontvangen kwartaalcijfers.
BAM kelderde 7 procent. Het bouwbedrijf als geheel boekte een winst, waar een jaar eerder nog rode cijfers werden geschreven. De omslag komt geheel op het conto van de investeringssectoren vastgoed en pps in plaats van de bouwactiviteiten. Bovendien bleef de holding volgens Kepler Cheuvreux alleen in het zwart dankzij een vrijgevallen voorziening rond de verkoop van het belang in Van Oord. Deze bijzondere bate bedroeg 10 miljoen euro.
Het grillige prestatieverloop "helpt niet om het vertrouwen van beleggers te herwinnen'', aldus de marktvorsers. Een daling van het orderboek, te wijten aan het schrappen van een project en een zwakkere Britse pond, komt het sentiment evenmin ten goede. Volgens Kepler Cheuvreux rekende de markt op een stabilisatie. Het effectenhuis hanteert een koopadvies met een koersdoel van 5 euro voor BAM.
De Belgische bank KBC was wat milder en stelde dat de weg naar herstel "hobbelig'' is. KBC deelt de mening van Kepler Cheuvreux dat de bouwactiviteiten van BAM teleurstellend presteerden, maar sprak van "bevredigende resultaten'' bij vastgoed, infra en pps. KBC heeft ook een koopadvies voor BAM, met een koersdoel van 5,50 euro.
Beursgang Sif
Ook de aandelen van detacheerder DPA en sap- en frisdrankproducent Refresco Gerber bewogen op kwartaalupdates. DPA won 3,5 procent, terwijl Refresco een flinke verliezer was met een daling van 3,5 procent.
Funderingsbouwer Sif ging donderdag naar de beurs. De openingskoers van het aandeel was 14 euro. Na ongeveer drie kwartier handelen stond een min van 0,4 procent op de borden, tot 13,95 euro.
Elders in Europa kwam ook een flink aantal bedrijven met cijfers. De Franse bank Crédit Agricole verloor in Parijs 4,6 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers. Webwinkel Zalando speelde in Frankfurt 3,8 procent kwijt. Op de beurs in Duitsland ging energiebedrijf RWE wel omhoog na een handelsbericht, met bijna 4 procent.
De olieprijs zakte licht. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 46,19 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 47,54 dollar per vat. De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl