De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger. Het aandeel van bouwer Ballast Nedam kelderde bijna 20 procent.
De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdagochtend licht hoger geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met kleine winsten. Op Beursplein 5 ging bouwbedrijf Ballast Nedam hard onderuit.
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 495,25 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 749,95 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt, en Londen noteerden vlak tot 0,3 procent hoger.
Koersimplosie Ballast Nedam
Ballast Nedam kelderde bijna 20 procent. Het bouwbedrijf zit nog steeds in zeer zwaar weer en gaf aan dat het verlies over 2014 nog groter is dan eerder al werd verwacht. Het bedrijf stelde woensdag zijn verwachting voor het resultaat in 2014 naar beneden bij, door verdere kostenoverschrijdingen bij belangrijke projecten.
Eind november vorig jaar maakte Ballast Nedam bekend over geheel 2014 een negatief operationeel resultaat van 35 miljoen tot 45 miljoen euro te verwachten. Dat resultaat zal nu ,,materieel lager” zijn, aldus het bedrijf zonder een concreet bedrag te noemen.
Deze bijstelling volgt na verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht. Bij het project A15 zijn de kostenoverschrijdingen ,,verslechterd'' en bij het A2-project heeft de verdere uitwerking van het ontwerp van de verkeerstechnische tunnelinstallaties geleid tot fors hogere kosten.
Opsteker SBM Offshore
De voorlopige overeenkomst van SBM Offshore (plus 8 procent) met de onderzoekers in het Braziliaanse corruptieschandaal is goed nieuws. Dat concludeerden analisten van Rabobank en Theodoor Gilissen woensdag.
SBM meldde dinsdagavond een principe-akkoord met de Braziliaanse onderzoekers, dat het kader schept voor gesprekken over een schikking. Volgens Rabobank geeft dat aan dat niet alleen SBM, maar ook de onderzoekers in Brazilië de zaak willen afronden.
Analist Jos Versteeg van Theodoor Gillissen verwacht dat er op redelijk korte termijn een definitieve schikking kan worden getroffen. ,,Er is al veel onderzoek gedaan en er is veel informatie verzameld. Aan SBM zal het in ieder geval niet liggen.''
Imtech plust
Imtech (plus 9 procent) heeft afgelopen jaar het orderboek op peil weten te houden, ondanks de naweeën van een groot boekhoudschandaal die het moeilijker maken om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Dat zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen woensdag in een reactie op de jaarcijfers van het installateursbedrijf. De cijfers zelf bestempelde hij overigens als bijzaak.
Van Beek merkt wel op dat de orderinstroom in Duitsland wat minder was. ,,Maar daar zijn ze ook bewust aan het afbouwen.'' De problemen die begin 2013 aan het licht kwamen vonden hun oorsprong in de Duitse tak van Imtech. Van veel groter belang is volgens de marktvorser de kwaliteit van de nieuwe orders. ,,En daar is het bedrijf redelijk positief over'', zei hij.
Dit jaar moet de omslag bij Imtech zich gaan vertalen in lagere financieringslasten. Van Beek voorziet in 2015 nog geen nettowinst voor de technisch dienstverlener, maar wellicht in 2016 wel. ,,De manier waarop ze het proces aanpakken klinkt in elk geval overtuigend'', aldus de analist. ,,Maar de weg naar herstel is nog lang en vol met voetangels'', waarschuwde hij.
Koers maker Delfts Blauw schiet omhoog
Royal Delft, producent van onder meer Delfts blauw aardewerk, glazen, bestek en keukengerei, heeft zijn winst en omzet vorig jaar flink zien groeien. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.
Royal Delft (koers plus 18 procent) realiseerde een winst van 149.000 euro. Dat is 41 procent meer dan de 106.000 euro die een jaar eerder in de boeken werd gezet. De opbrengsten dikten met 7 procent aan tot 24,5 miljoen euro. De aantrekkende omzet is toe te schrijven aan de bedrijfsonderdelen Royal Delft en BK Cookware.
De opbrengsten van het keukengerei van BK Cookware, het grootste bedrijf binnen Royal Delft, namen met 11 procent toe. Die toename komt mede door groei op buitenlandse markten, zoals in China. Door investeringen in marketing bleef het resultaat van BK gelijk aan dat van 2013.
De Royal Delft Experience trok aanzienlijk meer bezoekers dan in 2013. Het bedrijf wist nieuwe afspraken te maken met touroperators, waardoor er meer toeristen vanuit Amsterdam en vanaf cruiseschepen toestroomden.
De omzetgroei van het bestek en de designartikelen van Van Kempen & Begeer bleef achter bij die van de andere onderdelen van de onderneming. Ook de opbrengsten van Royal Leerdam Crystal liepen terug. Dit kwam echter doordat het succes van het oranjevaasje dat ter gelegenheid van de troonswisseling in 2013 werd verkocht niet kon worden geëvenaard.
Moederbedrijf Zara wint op de beurs
In Madrid won Inditex ruim 2 procent. Het Spaanse moederbedrijf van onder meer kledingketen Zara heeft het afgelopen boekjaar geprofiteerd van de opening van meer winkels en zag de winst toenemen. Ook in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar deed het bedrijf goede zaken.
Lufthansa daalde meer dan 1 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft 410 binnenlandse en Europese vluchten geschrapt als gevolg van de eerder aangekondigde staking van piloten.
De euro stond woensdagochtend onveranderd op 1,0595 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 42,60 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 53,20 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl