Ballast Nedam verkeert nog steeds in zeer zwaar weer. Deze bijstelling volgt na verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht.

Het bedrijf stelde woensdag zijn verwachting voor het resultaat in 2014 naar beneden bij, door verdere kostenoverschrijdingen bij belangrijke projecten.

Eind november vorig jaar maakte Ballast Nedam bekend over geheel 2014 een negatief operationeel resultaat van 35 miljoen tot 45 miljoen euro te verwachten. Dat resultaat zal nu ,,materieel lager” zijn, aldus het bedrijf zonder een concreet bedrag te noemen.

Deze bijstelling volgt na verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht. Bij het project A15 zijn de kostenoverschrijdingen ,,verslechterd” en bij het A2-project heeft de verdere uitwerking van het ontwerp van de verkeerstechnische tunnelinstallaties geleid tot fors hogere kosten.

De fors naar beneden bijgestelde resultaatsprognose van Ballast Nedam is teleurstellend. De bouwer heeft opnieuw te maken met tegenvallers op de het grote infraproject A15 Maasvlakte-Vaanplein en kampte ook met verliezen bij werkzaamheden aan de A2 bij Maastricht. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is het nu vooral de vraag wat de overheid gaat doen.

Projecten A15 en A2 hoofdpijndossiers

Ballast is samen met de andere partners in het A-Lanes 15 consortium verwikkeld in een geschillenprocedure met de overheid, de opdrachtgever van de A15-klus. ,,Uiteindelijk zal er wel een deal komen'', denkt Muller. ,,Het is alleen schadelijk voor het bedrijf dat het zo lang duurt''. Wel is positief dat de banken van Ballast Nedam de bouwer steunen.

Ballast Nedam verkeert al langer in zwaar weer en is volgens Muller in zijn huidige vorm geen lang leven meer beschoren. Het bedrijf verkocht recent al zijn offshore-activiteiten aan baggeraar Van Oord en zal meer activiteiten afstoten, verwacht de analist.

Analist Tijs Hollestelle vond het nieuws van Ballast Nedam ,,geen verrassing'' en wees er op dat de verliezen op de A15-klus zullen blijven oplopen. ,,Het is een lopend project. Totdat het klaar is zullen de kosten blijven stijgen''.

Financiële buffers Ballast Nedam onder druk

Het bouwbedrijf voorziet dat de verslechtering van het resultaat zal leiden tot een aanmerkelijk lagere solvabiliteit eind 2014 dan de eerder verwachte 10 procent. De banken van Ballast Nedam, ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland, hebben de voortdurende beschikbaarheid van kredietfaciliteiten bevestigd.

Wel is de onderneming met zijn banken in gesprek over een aanpassing van de financiering voor de langere termijn. Die gesprekken verlopen volgens Ballast Nedam in een ,,constructieve sfeer''.

Ballast Nedam stelde woendag de presentatie van de jaarcijfers, die op de rol stond voor vrijdag 27 maart, uit tot vrijdag 24 april. Dat komt omdat er nog geen goedkeurende verklaring is van de accountant over de projectresultaten rondom de A15.

Geen plannen verkoop meer bedrijfsonderdelen

Ballast Nedam heeft momenteel geen plannen om verdere desinvesteringen te doen, zei bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa woensdag tegen persdienst AFN.

Ballast Nedam verkocht in november zijn offshoredivisie aan baggeraar Van Oord. Destijds rekende de bouwer er op met de verwachte substantiële boekwinst op die transactie het voorziene operationele verlies te kunnen dempen. Dat verlies werd toen ingeschat op 35 tot 45 miljoen euro. Woensdag stelde het bedrijf dat het resultaat ,,materieel lager'' zal uitvallen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl