Ballast Nedam heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar de verliezen verder zien oplopen. De omzet ging iets omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het nettoverlies van de onderneming liep in de eerste helft van 2014 op tot 51 miljoen euro, van een verlies van 3 miljoen in de eerste helft van 2013. Het operationeel resultaat (ebit) kwam uit op een verlies van 45 miljoen euro, tegen een winst van 1 miljoen in de eerste maanden van vorig jaar.

Ballast Nedam kondigde eind juni al een negatief ebit aan van 43 miljoen euro. De omzet steeg van 486 miljoen euro vorig jaar tot 515 miljoen euro.

Projecten vallen tegen

De onderneming kampt onder meer met kostenoverschrijdingen rond het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Die zijn recent vastgesteld op 217 miljoen euro, waarbij Ballast formeel voor een derde aan het project deelneemt en effectief voor 40 procent. Dat betekent dat het bedrijf een bedrag van 87 miljoen euro voor zijn rekening krijgt en dat moet voorfinancieren in afwachting van een geschillenprocedure.

Daarnaast vielen ook de resultaten tegen bij het project A2 Maastricht. Ballast heeft hiervoor een voorziening van 14 miljoen genomen vooruitlopend op een onderzoek.

Bedrijven verkopen

Het bouwbedrijf maakte maandag verder bekend stappen te hebben gezet om het eerder aangekondigde pakket aan desinvesteringen te realiseren.

Ballast Nedam staat op het punt om de bedrijven Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks te verkopen.  Samen met de verkoop van het belang van 30 procent in Beheersmaatschappij Fr. Bontrup, dat verkocht is aan de eigenaar van de overige 70 procent van de stukken van dit familiebedrijf, vertegenwoordigt het pakket desinvesteringen een opbrengstwaarde van circa 30 miljoen euro, aldus het bouwbedrijf maandag.

De transacties zullen naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond. Voor Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks is een zogenoemde 'letter of intent' ondertekend met investeerder met H2 Equity Partners.

Met de transacties versterkt Ballast Nedam zijn vermogenspositie. Ballast Nedam heeft nu binnen het concern de bedrijven CNG Net, LNG24, CNG Net Realisatie en Onderhoud in de etalage staan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl