Wat kan er misgaan als je jouw cryptomunten op een hardware wallet opslaat?
Je digitale portemonnee kan kapot gaan, kwijtraken, ongewild resetten en jij kunt zelf je pincode vergeten.
Bitcoins en andere cryptomunten thuis opslaan op een fysiek apparaat is volgens velen nog steeds veiliger dan de online- en software-opties om je bitcoins te bewaren, maar kan er ook toe leiden dat je cryptogeld letterlijk op de vuilnisbelt belandt.
Zolang je je back-upwoorden nog hebt, kun je een hardware wallet altijd weer herstellen. Dit is de zogenoemde master seed, een reeks van 12 of 24 woorden die getoond wordt als je voor het eerst de hardware wallet opstart.
Raak je ook die kwijt, dan wordt de berg van verloren bitcoins – nu al een kwart van het totale aantal – weer een beetje groter.
Die back-up woorden moet je dus goed bewaren, en dat is precies waar de Nederlandse startup Cryptotag zich op richt. Wees niet zo stom om pen en papier te gebruiken, zeggen zij, maar stempel de woorden in titanium plaatjes.
Vuur, water, corrosie en erosie zijn ineens geen probleem meer als je jouw sleutelwoorden eigenhandig hebt gebeiteld in een Cryptotag-plaatje van 159 euro per stuk.
Dat klinkt mooi, maar ook bekend. Business Insider belde even met medeoprichter Maarten Geerlings om meer over zijn product te leren.
Na even googelen kwam ik ook Cryptosteel en Crypto Key Stack tegen. Wat is er nieuw aan Cryptotag?
Geerlings: “Dat zijn inderdaad concurrenten van ons. De producten lossen dezelfde problemen op, maar ons titanium is nóg sterker dan hun staal. Op onze plaatjes kun je meer kracht uitoefenen, en onze gestempelde woorden blijven bij welke beschadiging dan ook beter leesbaar dan woorden die met een graveerpen zijn aangebracht, op producten die met losse lettertjes werken.”
Jullie zijn net begonnen, maar kun je al iets vertellen over het aantal bestellingen?
“Wij leveren aan resellers, behalve in Nederland ook al in de VS, Engeland, Duitsland en Zwitserland. Het gaat nu nog om honderden stuks, maar in 2019 verwachten we er tussen de 10.000 en 25.000 te verkopen. Het begint eigenlijk pas net echt te lopen. We zijn vorig jaar begonnen en hebben veel tijd gestoken in het vinden van de juiste materialen en partners.”
Gaat dat allemaal met eigen geld of hebben jullie een investeerder gevonden?
“We hebben al een investering binnen. Ik wil geen exacte bedragen noemen, maar we hebben het niet over 50.000 euro of zo, het is flink meer dan dat.”
Zijn jullie al bezig met doorontwikkeling of andere producten?
“Ons product lost een hoop problemen op, maar het kan natuurlijk nog steeds gestolen worden. We zijn momenteel de opties aan het overwegen voor een versie die ook diefstal tegengaat. Bijvoorbeeld door een tracker waarmee je je plaatjes kunt terugvinden of door de plaatjes alleen voor jou leesbaar te maken.”
Tot slot: wat zijn jouw eigen favoriete cryptomunten?
“Ik ben erg fan van EOS, daar zijn ze hard aan de weg aan het timmeren. De transactiesnelheid is heel goed bij EOS en er wordt veel aan gedecentraliseerde apps gewerkt. Verder heb ik vanaf het begin in ethereum geloofd, en natuurlijk bitcoin. Ik geloof dat iedereen z'n vermogen moet diversifiëren en niet al z'n geld op de bank moet zettten. Bitcoin is voor mij een sterke digitale valuta.”