De kinderwens vervullen met kunstmatige inseminatie is in de VS verworden tot een complete industrie. Amerikaanse gezinnen kunnen zelfs een lening van tienduizenden dollars afsluiten bij speciale ivf-financieringsbedrijven.

Amerikaanse vrouwen besluiten om steeds latere leeftijd om kinderen te nemen. Het aantal vrouwen dat tussen hun 35e en 40e hun eerst kind krijgt, is in vijfentwintig jaar tijd bijna verdubbeld in de VS. Daarmee is ook het aantal ivf-behandelingen significant gestegen, schrijft The Wall Street Journal.

Waar er in 1988 nog 23.000 behandelingen plaatsvonden om de voortplanting een handje te helpen, is dat aantal in 2013 toegenomen tot 175.000, aldus de Amerikaanse belangenvereniging van vruchtbaarheidsklinieken.

Een ivf-behandeling is echter niet goedkoop. Een poging kan tot wel 20.000 dollar kosten, en vaak lukt het niet direct bij de eerste keer om zwanger te worden. Hoe kom je als gezin aan dat geld? In Nederland worden de eerste drie behandelingen doorgaans vergoed via de zorgverzekering, maar in de meeste Amerikaanse staten hoef je niet aan te kloppen bij verzekeraars.

Ivf-financieringsbedrijven

In plaats daarvan schrapen stellen met een kinderwens geld bij elkaar: van de spaarrekening, creditcards, ouders, broers, zussen en andere familieleden. Sommigen kloppen aan bij speciale ivf-financieringsbedrijven voor een lening van tienduizenden dollars, soms met een rente van wel 22 procent.

De klinieken werken vaak samen met leenfirma's zoals Fertility Finance of My Medical Funding. Steeds meer stellen doen een beroep op die bedrijven sinds de crisis, omdat banken liever geen geld uitlenen. Want crisis of niet, mensen willen altijd kinderen. Daarvoor willen ze ook in slechte tijden wel een lening afsluiten.

Industrie

Maar een ivf-behandeling is geen garantie om zwanger te worden: in zo'n 30 procent van de gevallen lukt dat. De kosten kunnen voor een gezin dan ook flink oplopen. De 45-jarige schrijfster Erin Beattie uit Philadelphia is na zeven pogingen nog steeds niet zwanger. Intussen heeft ze samen met haar man 90.000 dollar uitgegeven in acht jaar tijd. Gelukkig dekte de verzekering een groot deel van de kosten.

"De hele vruchtbaarheidssector is een industrie. Ze verkopen je een droom", zegt Beattie tegenover WSJ. Ze voelt de druk om het opnieuw te proberen, omdat de wetenschappelijke kennis over behandelingen voortschrijdt. De kans dat het nu wel lukt, wordt groter. "Het voelt alsof je krenterig bent als je het niet probeert."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl