- Je kan lang niet altijd zomaar ontslag nemen als je een vervelende baan hebt. En dus zul je op zoek moeten naar manieren om je werk leuker te maken.
- Door jezelf onder de loep te nemen, kan je met kleine aanpassingen veel meer plezier uit je werk halen.
- Insider deelt enkele tips om gelukkiger te worden op je werk zonder al te veel inspanning.
- Lees ook: Deze fout maken mensen die ontslag nemen vaak: denken dat ze bij een nieuw bedrijf automatisch gelukkiger worden
Als je een hekel hebt aan je baan, zal je ongetwijfeld regelmatig nadenken over opstappen. Maar in veel gevallen wordt die wens om allerlei praktische redenen geen werkelijkheid.
Gelukkig zijn er manieren om meer voldoening te halen uit je werk, zonder dat je ontslag hoeft te nemen. Daar is reflectie en zelfevaluatie voor nodig, maar dat kan veel opleveren.
Door slechts een paar kleine dingen anders te doen, kan je ’s ochtends op je werk verschijnen zonder dat je een knoop in je maag hebt. En je wordt dan waarschijnlijk nog beter in je werk ook, blijkt uit onderzoek.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt komt daarbij goed van pas, want werkgevers moeten momenteel hun uiterste best doen om talent aan te trekken én te behouden. Ze zullen jou dus waarschijnlijk ook niet willen laten gaan.
Insider deelt enkele tips om gelukkiger te worden op je werk zonder al te veel inspanning.
Zoek uit waarom je je werk zo vervelend vindt
Voordat je actie onderneemt, is het cruciaal om jezelf af te vragen wat je niet leuk vindt aan je werk. Wat is het meest vervelend? Is het een irritante collega, een onprettige bedrijfscultuur of het werk zelf waardoor je aan het eind van de dag emotioneel uitgeput bent?
Als je eenmaal de bron van je frustratie hebt vastgesteld, kan je die informatie gebruiken om vaardigheden te ontwikkelingen om daarmee om te gaan of een vergelijkbare dynamiek voortaan te vermijden.
Lindsey Pollak wees er in Harvard Business Review op dat we meer over onszelf leren in moeilijke situaties dan in ogenschijnlijk ideale situaties. Het goed onder de loep nemen van een vervelende baan kan een goede manier zijn om je veerkracht en vindingrijkheid te verbeteren.
Het kan je ook helpen te bepalen of er kans is toch op te bloeien op je huidige werkplek, of dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere baan.
Bepaal wat je sterke punten zijn
Uitvinden wat je sterke punten zijn, kan een flinke uitdaging zijn.
Onderzoek- en adviesbureau Gallup heeft een vragenlijst opgesteld om je hierbij te helpen. Dat geldt ook voor VIA, een instituut dat zich richt op positieve psychologie. En hoe eng het misschien ook klinkt, het is ook een goed idee om je manager, collega's of zelfs vrienden te vragen wat je sterke punten zijn.
Als je eenmaal weet wat jouw unieke kwaliteiten zijn, zoals bijvoorbeeld projectontwikkeling of talentbegeleiding, dan kan je op zoek naar een manier om je baan zo aan te passen dat die skills volledig tot hun recht komen. Dat is een vorm van 'job crafting', oftewel je baan zo veranderen dat het voor jou zinvoller wordt.
In het begin zal je baas misschien wat terughoudend zijn als je je verantwoordelijkheden wilt herschikken, zegt hoogleraar organisatiepscychologie Dan Cable van de London Business School en de schrijver van 'Alive at Work'. Maar waarschijnlijk zal je manager na het zien van betere resultaten uiteindelijk enthousiast worden en raak je meer betrokken bij je werk. Want als we werk doen waarin we onze sterke punten kunnen inzetten, worden we productiever.
Probeer na te gaan waar energie van krijgt
Je hebt misschien het idee dat elk aspect van je baan vervelend is, maar toch zijn er vaak dingen die je wel leuk vindt.
Psychotherapeut en leiderschapscoach Sarah Greenberg moedigt iedereen aan die zijn baan als zwaar ervaart, om uit te zoeken hoe ze zich voelen bij het uitvoeren van verschillende taken. Ze noemt dat een 'energieonderzoek.'
Zo kan je bijvoorbeeld heel veel energie krijgen van het brainstormen over een bepaald project, maar wil je het liefst je hoofd tegen de muur slaan als je dat vervolgens schriftelijk moet uitwerken. Of andersom. Afhankelijk van je positie binnen het bedrijf, kan je wellicht een collega vragen om de taak uit te voeren die jou echt tegenstaat.
Een andere uitkomst van energieonderzoek, is dat je weet welke onderdelen van je baan je wel leuk vindt. Als je je daar meer op kan concentreren en vervelende taken kan afstoten, kan dat voorkomen dat je voortijdig opstapt.
Zoek mogelijkheden om jezelf te verbeteren
In hoeverre je je werk kunt aanpassen, verschilt van sector tot sector en van baan tot baan, maar je kan op vrijwel elke werkplek mogelijkheden creëren om te leren en te verbeteren. Het gaat erom nieuwsgierig en leergierig te zijn, zegt psycholoog en schrijver van 'Decoding Greatness' Ron Friedman.
Je werk haten is een vorm van een catch-22-situatie: "Je raakt minder gemotiveerd om te leren en te groeien, maar leren is nou juist precies wat er nodig is om gelukkig te blijven in je huidige baan of een betere positie te krijgen", zegt Friedman.
Als je bijvoorbeeld anderen begeleidt en je hebt net een hele inspirerende vergadering bijgewoond, dan zal je misschien een opname van de bijeenkomst willen analyseren om uit te vogelen wat de spreker zo goed deed en hoe je daar zelf elementen van kan gebruiken.
Realiseer je goed dat je zoiets meestal zelf in gang moet zetten, zegt Friedman. "Het heeft weinig zin om te wachten tot manager of de mensen uit je team onderkennen dat je behoefte hebt om te groeien in je baan."
Vermijd negatieve collega's
Klagen verbindt. Het is dan ook verleidelijk om collega's op te zoeken die ook ongelukkig zijn met hun baan. Toch raadt loopbaanexpert en oprichter van Rise Up Consulting Rebecca Gebhardt haar gefrustreerde klanten precies het tegenovergestelde aan.
"Breng tijd door met mensen die positief zijn en omhoog kijken. Dat zijn relaties die je moet koesteren, omdat je daar in de toekomt wat aan kan hebben", zegt Gebhardt tegen Insider.
Samen klagen met negatieve collega's zal de neerwaartse spiraal alleen maar verder versterken, zegt bestuurscoach Dr. Tara Hines-McCoy. Zij moedigt haar klanten aan tot "actief optimisme."
"Als je niet goed in je vel zit, is het makkelijk om mee te gaan in kantoorroddels en te vervallen in negativiteit, maar optimisme is een keuze", zegt Hines-McCoy. "Door er bewust voor te kiezen je op positieve zaken te richten, ben je niet gelijk van je stress af, maar verklein je wel de impact die het op je heeft."
Onthoud dat dit niet voor eeuwig is
In haar coachingspraktijk heeft Greenberg ooit iemand geadviseerd die bij een startup werkte en gefrustreerd was over de lange werkweken, waardoor hij nauwelijks tijd had voor zijn familie. Met de hulp van Greenberg begon hij zijn werk te zien als 'een brug' naar het leven en de carrière die hij echt wilde.
Met andere woorden: het ging om tijdelijk werk en het was op dat moment de beste manier om zijn familie te onderhouden. Met het beeld van een brug in gedachten, was het volgens Greenberg "veel makkelijker voor hem om de huidige situatie te accepteren en zich beter te voelen bij de opofferingen die hij moest maken."
Je hoeft ook niet op dit moment de rest van je carrière te plannen. Loopbaancoach Amy Nguyen vraagt haar klanten altijd om een tot drie dingen te noemen waar ze zich die week op gaan concentreren en daarna de prestatie te noemen waar ze het meest trots op zijn. Op die manier ben je volgens Nguyen "heel gericht bezig" en "voel je je niet overweldigd."
Die kortetermijnbenadering kan heel bevrijdend werken. Deze baan zal je niet de rest van je loopbaan voldoening geven, maar voor de komende maand of het komende jaar wellicht wel. En als je besluit uiteindelijk toch op te stappen, kan je dat doen zonder je schepen achter je te verbranden.