- De AWVN verwacht dat cao-lonen dit jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast zullen veel werknemers een incidentele loonsverhogingen krijgen.
- De organisatie baseert zich op alle cao’s waarvan de loonstijging voor dit jaar al vastligt.
- De aanhoudend hoge inflatie lijkt nog geen rol te spelen in de cao-onderhandelingen omdat deze gesprekken doorgaans een jaar achterlopen op economische ontwikkelingen.
- Lees ook: Vakbonden akkoord met cao voor ziekenhuispersoneel: 2% loonsverhoging
De cao-lonen zullen dit jaar naar verwachting met 3 procent stijgen. Daarnaast zullen veel werknemers een incidentele loonsverhogingen krijgen, bijvoorbeeld als onderdeel van een promotie. Dat is althans de verwachting van de AWVN, naar eigen zeggen de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers voor arbeidsvoorwaarden.
Volgens de AWVN komt de loongroei uit rond de verwachte inflatie van 3 procent. De organisatie baseert zich op alle cao’s waarvan de loonstijging voor dit jaar al vastligt. Dat zijn 2 miljoen van de totaal 5,5 miljoen werknemers die onder een cao vallen.
In januari dit jaar zijn 21 nieuwe cao’s afgesloten. Daarbij was de gemiddelde loonafspraak 2,5 procent. Dat is iets minder dan in december vorig jaar. De AWVN verwacht evengoed dat de lonen er verder op vooruit zullen gaan in de loop van het jaar, zoals de laatste tijd sowieso al het geval was. Dat zal ook komen door de krapte op de arbeidsmarkt.
De aanhoudend hoge inflatie lijkt volgens de AWVN tot dusver nog geen rol te spelen in de cao-onderhandelingen. Ook omdat afspraken over hogere lonen doorgaans een jaar achterlopen op economische ontwikkelingen.
FNV Voorspelt acties als lonen niet met inflatie meestijgen
Bedrijven moeten werknemers dit jaar hogere lonen gaan betalen, anders kunnen ze op meer stakingen rekenen. FNV-voorzitter Tuur Elzinga voorspelt in een interview met De Telegraaf een “heet voorjaar en een hete zomer”. Volgens Elzinga hebben werkgevers namelijk ondanks de coronapandemie “prima winsten gemaakt” maar merken werknemers daar nog veel te weinig van.
De bond wil met werkgevers een zogeheten automatische prijscompensatie afspreken. Dat houdt in dat een hoger loon zoals afgesproken in een cao aan de inflatie is gekoppeld. Dat zou op basis van de prijsstijgingen, de huidige inflatie en andere voorspellingen van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen betekenen dat er zo’n zeven procent bij moet komen de komende twee jaar, zegt Elzinga. DNB zei eerder voor dit jaar nog eens een inflatie van vier procent te voorzien.