Het ene moment is een avocado keihard, een paar dagen later is-ie overrijp. Elke liefhebber van de groene vrucht zal dit ongetwijfeld herkennen.
Een nieuwe technologie van het Amerikaanse bedrijf Apeel Sciences moet hieraan een einde maken. Door een eetbare coating op avocado’s aan te brengen, blijven ze tot wel zes dagen goed. Dat moet verspilling tegengaan.
De dunne laag van is gemaakt van plantaardig materiaal, is niet gevaarlijk voor de mens en heeft geen smaak, kleur of geur. De coating zorgt ervoor dat de vrucht minder snel uitdroogt en vertraagt het oxidatieproces.
De speciale avocado’s zijn vanaf deze week verkrijgbaar in Europa. Apeel Sciences introduceerde de coating eerder in de VS. Dat heeft er mede voor gezorgd dat supermarkten de helft minder groente en fruit weggooien. Dit jaar heeft de Europese Commissie de methode goedgekeurd voor de behandeling van groente en fruit in de EU.
Samenwerking met Nederlandse groothandelaar
Apeel werkt daarvoor samen met Nature’s Pride, een Nederlandse groentegroothandel uit Maasdijk. Nature’s Pride, dat in 2003 werd opgericht, is marktleider op het gebied van het rijpen van mango’s en avocado’s. Daarnaast koopt het 230 andere producten in uit 59 landen.
Het bedrijf test Apeel sinds een aantal maanden op kleine schaal op avocado's. In oktober is het bedrijf een pilotproject gestart. Het levert avocado's die met de Apeel-methode zijn bewerkt aan afnemers in Duitsland en Denemarken.
"Met Apeel zijn we in staat om voedselverspilling fors terug te dringen", zegt Adriëlle Dankier, Chief Commercial Officer van Nature's Pride, in een persbericht van het bedrijf. "We kijken ernaar uit om meer consumenten in Europa met onze Apeel-producten te bereiken."
Sticker op de avocado
Naast grote supermarkten in Duitsland en Denemarken gaat ook de verkoop van producten die met Apeel zijn behandeld in 2020 van start in het Verenigd Koninkrijk, na verdere proeven, schrijft The Guardian. Wanneer avocado's die zijn behandeld met de Apeel-methode in Nederlandse supermarkten komen, is nog niet bekend.
Wel is duidelijk dat producten die zijn behandeld met de coating een stickertje krijgen waar 'Apeel' op staat, meldt vmt.nl. Zo weet de consument welke producten behandeld zijn. Ook onbehandelde avocado's blijven beschikbaar.
Kwaliteitsmanager Dave Dekker van Nature's Pride legt uit hoe de Apeel-methode precies werkt: "Het is een natuurlijke coating die wordt gemaakt van plantaardig restafval. Bijvoorbeeld bladeren en stengels die overblijven na het oogsten waar de vetstoffen worden uitgehaald. Het eindproduct is een poeder. Dit poeder wordt vervolgens door de gebruiker gemengd met water, waardoor een magere, melkachtige substantie ontstaat. Dit is een Apeel-coating die op de groente en het fruit wordt aangebracht om het verouderingsproces te vertragen."
De coating sluit het product van de buitenkant af, vervolgt Dekker. "Het product kan nog wel ademen, maar het vochtverlies wordt tegengegaan. Daardoor wordt ook het verouderingsproces uitgesteld. Door het gebruik van de coating krijgen schimmels dus geen kans en zullen de producten minder snel bederven."
Apeel gaat verspilling tegen
James Rogers, oprichter en bestuursvoorzitter van Apeel Sciences, omschrijft het resultaat als "een optimaal microklimaat" dat de houdbaarheid van de vrucht kan verdubbelen. "De gemiddelde avocado kan twee of drie dagen rijp zijn. Die van ons blijven vier tot zes dagen goed."
Volgens Nature's Pride wordt in Europa jaarlijks 88 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Voedselverspilling in de EU kost naar schatting 143 miljard euro. De technologie van Apeel kan niet alleen die verspilling tegengaan, maar ook het gebruik van plastic verpakkingen voor verse groente en fruit reduceren. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan komkommers die in plastic zijn verpakt.
"Onze Amerikaanse partners realiseren zich de waarde van Apeel en halveren in veel gevallen hun voedselverspilling", aldus Rogers. "Onze volgende cruciale stap is om retailers in heel Europa te helpen bij hun inspanningen om verspilling te verminderen, terwijl ze tegelijkertijd hun winst verbeteren en klanten in staat stellen te genieten van verse en rijpe producten van hoge kwaliteit met een langere houdbaarheid."
Lees meer over avocado’s:
- Avocado's zijn gezond en populair, maar zorgen ook voor milieuschade
- Avocado's zijn in Nieuw-Zeeland zo duur dat er bendes zijn die ze stelen van boeren
- Zijn avocado’s vegan? Een populaire BBC-quiz beweert van niet, maar daar valt het nodige op af te dingen
- Deze ‘tijdmachine’ voorkomt dat een avocado bruin wordt