- Het Russische leger staat na vier maanden van intensieve gevechten op het punt de Oekraïense stad Avdiivka in te nemen.
- Dat is vanwege de strategische ligging van Avdiivka een pijnlijk verlies voor Oekraïne.
- Maar de inname heeft de Russen heel veel mankracht en naar schatting maar liefst 214 tanks gekost.
- Lees ook: NAVO moet accepteren dat Rusland delen van Oekraïne heeft veroverd, geeft Poetin aan in interview met Tucker Carlson
Het Russische leger staat na vier maanden van intensieve gevechten op het punt de Oekraïense stad Avdiivka in te nemen. Rusland begon in oktober aan de nieuwe poging de stad in te nemen door Avdiivka van drie kanten te bestoken met artillerie-aanvallen.
Het is een pijnlijk verlies voor Oekraïne, omdat het strategisch gelegen Avdiivka wordt gezien als toegangspoort tot het door de Russen bezette Donetsk, een van de grootste steden van Oekraïne. Het is ook slecht voor de Oekraïense moraal.
De nederlaag is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes te wijten aan een gebrek aan munitie, een direct gevolg van het uitblijven van nieuwe Amerikaanse steun aan Oekraïne.
Maar het heeft ook Rusland veel gekost. Los van de duizenden militairen die zijn omgekomen, is het Russische leger naar schatting maar liefst 214 tanks kwijtgeraakt, ongeveer een tiende van het totale aantal tanks in Oekraïne. De meeste verloren gegane tanks zijn de uit het Sovjettijdperk stammende T-72’s en T-80’s, maar ook een aantal veel modernere T-90’s.
De Oekraïners zijn in de vier maanden durende strijd slechts 18 tanks kwijtgeraakt. Gebruikelijk is dat een aanvallende partij ongeveer drie keer zoveel tanks verliest als de verdedigende partij, maar in dit geval is de verhouding 12-1.
Het Oekraïense leger wist dat te bewerkstelligen door de massale inzet van mijnen, artillerie, drones, raketten en ouderwets geweervuur vanuit verschanste posities.
Stad Avdiivka ligt vrijwel volledig in puin
Voor het begin van de oorlog telde Avdiivka ongeveer 32.000 inwoners, maar nu zijn dat er minder dan 1.000. De meeste overgebleven bewoners brengen het grootste deel van hun tijd door in schuilkelders.
De cokesfabriek in de stad was voor de oorlog een van de grootste producenten van cokes in Europa. Oekraïense militairen hebben de fabriek gebruikt als uitvalsbasis en opslagplaats voor wapens en munitie.
Volgens de autoriteiten van Avdiivka is geen enkel gebouw in de stad onbeschadigd gebleven. Rusland krijgt dus de controle over de ruïnes en de belangrijke toegang tot Donetsk, maar heeft gezien alle verliezen zijn slagkracht langs de rest van de ongeveer 900 kilometer lange frontlinie zien verminderen.
LEES OOK: Oekraïne heeft bijna een derde van de Russische Zwarte Zee-vloot uitgeschakeld – deze schepen is Poetin kwijtgeraakt